Rijk van Nijmegen

Museumpark likt wonden na brand: 'Dramatisch en pijnlijk'

Het museum prijst de snelle inzet van de brandweer.
Het museum prijst de snelle inzet van de brandweer. © Persbureau Heitink
HEILIG LANDSTICHTING - Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting likt zaterdagavond de wonden na een grote brand in een loods. Onder meer een shuttlebusje voor mensen met een beperking ging verloren. "Pijnlijk en dramatisch", noemt bestuurder Walter Hamers de brand, al is hij vooral blij dat persoonlijk letsel uitbleef.
De brand brak zaterdag rond 17 uur door onbekende oorzaak uit en woedde in een loods die precies tussen Orientalis en begraaf- en gedenkpark Heilig Landstichting in staat. "Het was een opslagplaats voor hout, onze shuttlebus en golfkarretjes voor het personeel", zegt Hamers. De vervoersmiddelen werden gebruikt voor vervoer over het terrein van het museum.
De loods en de inhoud gingen helemaal verloren. "Maar onze angst voor persoonlijk letsel is niet bewaarheid. Ook is de brand niet overgeslagen en dus zijn alle erfgoederen bewaard gebleven. Verlies daarvan zou echt desastreus zijn geweest", aldus Hamers, die de snelle reactie van de hulpdiensten prijst.
De brandweer verwachtte zaterdagavond nog enkele uren bezig te zijn met nablussen. Het museum brengt zondagochtend de verdere schade in kaart.
Museumpark likt wonden na brand