Arnhem en omstreken

Wolf bijt 21 schapen dood in Renkum: 'Wolfwerend raster hielp helemaal niks'

Een van de dode schapen in Renkum.
Een van de dode schapen in Renkum. © LLanfarian Events
RENKUM - Een wolf heeft de afgelopen twee nachten flink huisgehouden onder een kudde schapen in Renkum. Maar liefst 21 dieren kwamen bloederig aan hun einde. Rond de kudde stond sinds deze week een duizenden euro's kostend wolfwerend raster. "Dat heeft dus helemaal niets geholpen", aldus de aangeslagen eigenaren van de kudde. Nog geen half jaar geleden kregen zij ook al dodelijk bezoek van een wolf.
Twee nachten na elkaar was het raak, vertelt Ellen van der Zweep, die samen met haar man de kudde van ongeveer driehonderd schapen aan de Telefoonweg beheert. "Het was vrijdag al vreselijk met zes dode dieren, maar daar kwamen er vanochtend nog eens vijftien bij. Een voorbijganger zag het en kwam ons waarschuwen. Het is echt verschrikkelijk hoe de schapen erbij liggen. Er zijn ook nog dieren gewond geraakt, daarvoor is de dierenarts zaterdag gekomen. Een jager heeft één dier nog moeten doodschieten, want dat ging niet meer."

Raster heeft niet geholpen

Omdat onder de dode schapen ook drachtige dieren zijn, loopt het verlies op tot misschien wel zestig dieren. Moedeloos wordt Ellen ervan. "Ook omdat we net deze week volgens alle richtlijnen een wolfwerend raster hebben geïnstalleerd, op de juiste hoogte en met stroom erop. Dat heeft ons 12.000 euro gekost en we moeten nog maar zien of een deel terugkrijgen in de vorm van subsidie. Tot nu toe hebben we van de provincie Gelderland nog niets gekregen."

'Plaatje klopt helemaal'

De verwondingen van de dode schapen wijzen absoluut naar de wolf als dader. "Het plaatje klopt volgens kenners volledig", zegt Van der Zweep. De wolf is waarschijnlijk doodleuk over het gloednieuwe raster heen gesprongen.
De tranen staan de eigenaren van de schapen in de ogen. Afgelopen oktober moesten ook al 23 schapen het ontgelden, ook door toedoen van een wolf. De kudde was daardoor maandenlang van streek, en is vermoedelijk ook nu deze aanval weer maandenlang onrustig. Van der Zweep: "Dat is ook iets om bij stil te staan. De schapen die het hebben overleefd, hebben heel lang nodig om weer tot rust te komen."
Van der Zweep: "Na meer dan twintig jaar kent iedereen in de omgeving ons en onze kudde. Na de lammertijd groeit die soms tot wel duizend dieren, maar we overwegen nu serieus om te stoppen. Dit is gewoon niet te doen zo."
Als blijkt dat de wolf inderdaad achter de aanval zat, dan kunnen eigenaren overigens wel een schadevergoeding aanvragen.