Gelderland

Twee bijbelmusicals door elkaar: 'Dat is een briljant idee'

De Duitse musicalzangeres Anne Langner.
De Duitse musicalzangeres Anne Langner. © De Passie
"Mensen zeggen altijd dat is vloeken in de kerk, maar eigenlijk is het een briljant idee," zegt dirigent Teun Van Essen in de De Week van Gelderland over muziektheaterstuk de Passie. ''Het muzikale geweld van Jesus Christ Superstar samen met het sacrale van de Mathheus Passion maakt veel emoties los."
Dirigent Teun Van Essen nam het initiatief voor deze voorstelling tien jaar geleden, samen met concertmeester Karel den Hertog. De Passie is een combinatie van Bachs oratorium Mattheus Passion en rockopera Jesus Christ Superstar van Andrew Lloyd Webber. De stukken liggen volgens Van Essen niet ver uit elkaar. “Het kan ook bijna niet anders dan dat Jesus Christ Superstar is gebaseerd op de Mattheus Passion. Het verhaal is hetzelfde. Ze gaan allebei over de lijdensweg en de kruisiging. In de Mattheus Passion zit meer vertelling en minder handeling en in Jesus Christ Superstar wordt meer geacteerd.”
“Muzikaal zijn de stukken niet verenigbaar, zegt Van Essen in de Week van Gelderland. “Maar in onze voorstelling lopen ze mooi in elkaar over. Van Bach wordt altijd gezegd dat het moet worden uitgevoerd zoals Bach bedoeld had. Toch heeft Bach zelf ook veel geëxperimenteerd met tempo en bezetting van de instrumenten. Als hij in deze tijd had geleefd in plaats van de 18de eeuw had hij ongetwijfeld ook drum en gitaar in zijn stukken verwerkt.”

'Naar elkaar toegegroeid'

In de loop der jaren zijn de twee stukken steeds meer naar elkaar toegegroeid. “In de beginjaren was de uitvoering veel meer gefragmenteerd. Dus een stuk Mattheus Passion en daarna een stuk Jesus Christ Superstar. Dat is nu alleen nog aan het begin, als we de rollen introduceren. Na vijftien minuten is dat compleet vergeten en wordt het een geheel. Om die reden heb ik ook een nieuw arrangement gemaakt voor het lied ‘I Don’t know how to love him’, dat veel minder ‘poppy’ is dan de oorspronkelijke uitvoering in Jesus Christ Superstar."
De Passie in de Week van Gelderland

'Duitse Pia Dijkstra'

Dat wil niet zeggen dat de musicalsterren ook klassieke stukken zingen. “Dat is een ander vak. Alleen onze Duitse musicalzangeres Anne Langler, zeg maar de Duitse Pia Dijkstra, doet dat wel. Zij zingt in deze voorstelling - en dat is echt uniek - een aria uit De Mattheus Passion."
Naast twee Duitse zangeressen, zitten er ook twee Belgen in het gezelschap. Een van hen als verteller en de ander in de rol van Jezus. “De taal is Engels en Duits, dus we hebben goede redenen om ook over de grens naar talent te zoeken. Bovendien willen we in de toekomst ook gaan optreden in Duitsland en België.”
In Nederland is het voorlopig de laatste keer dat De Passie te zien is, want volgend jaar zijn de rechten voor Jesus Christ Superstar vergeven aan een musicalproductie van Albert Verlinde. De première is op 1 april in Theater Orpheus in Apeldoorn. Op 2 april is hier een tweede voorstelling en 6 en 7 april is de voorstellinng nog te zien bij Theater Flint in Amersfoort. Kaarten zijn nog beschikbaar.