Stedendriehoek / Noord-Veluwe

'Geen werk, geen loon', busvervoerder dreigt met maatregelen bij staking

De bussen rijden onder de naam Rrreis.
De bussen rijden onder de naam Rrreis. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Busbedrijf EBS, dat in Gelderland op de Veluwe rijdt, is niet te spreken over een wilde staking van twee weken geleden. Dat staat in een brief aan de chauffeurs die in handen is van Omroep Gelderland. Deelnemende chauffeurs worden gekort op hun loon.
Bij een herhaling van zo'n wilde staking overweegt EBS maatregelen tegen de deelnemende chauffeurs. In de brief wordt de staking ‘ten zeerste afgekeurd’ en als schadelijk voor het bedrijf en de reizigers omschreven. "Anders dan bij een georganiseerde staking zijn wij niet in staat gesteld om tijdig voorbereidingen te treffen”, schrijft directeur Wilko Mol.
De chauffeurs die meededen aan de wilde staking in Apeldoorn worden gekort op hun loon voor de gestaakte periode. Volgens werkgeversvereniging AWVN is dat niet ongebruikelijk. “Het uitgangspunt is: je wordt betaald voor werk wat je doet en als je niet werkt, wordt je niet betaald”, vertelt woordvoerder Jannes van der Velde.
Hij noemt de wilde staking wel uitzonderlijk. “Nederland heeft een heel rustig klimaat met weinig echte stakingen. Een wilde staking is echt een uitzondering, dat gebeurt niet vaak.”

Jakkeren

De chauffeurs van EBS legden twee weken geleden plotseling het werk neer. Volgens de chauffeurs worden beloftes over verbeteringen niet nagekomen. “De chauffeurs moeten in drie minuten op- en afstappen bij de wissel van een dienst, terwijl zoiets in de praktijk zes of zeven minuten kost. Dan vertrek je al te laat, maar de dienstregeling is ook al te krap, waardoor het sowieso al jakkeren is om de volgende halte te halen”, legde een van de chauffeurs uit.
Het bedrijf is absoluut niet te spreken over de actie van de chauffeurs. In de brief aan de stakende chauffeurs staat dat bij een volgende wilde staking ‘EBS verdergaande maatregelen jegens de deelnemers in overweging zal nemen.’
Op wat voor maatregelen het bedrijf doelt, is niet duidelijk. Het bedrijf wil verder ook niet reageren. “Dit betreft een interne aangelegenheid en we handelen dit intern met onze collega’s af”, zegt EBS in een reactie aan Omroep Gelderland.
Volgens de AWVN liggen hele harde maatregelen zoals ontslag toch niet gelijk voor de hand. “Dat doe je als werkgever niet snel. Je moet uiteindelijk wel met elkaar verder.”