Achterhoek / Rijk van Nijmegen

Nijmeegse hoeft torenhoge energierekening niet te betalen na identiteitsfraude

Het was vermoedelijk een wietkwekerij die tot de torenhoge rekening leidde.
Het was vermoedelijk een wietkwekerij die tot de torenhoge rekening leidde. © ANP
NIJMEGEN - De Nijmeegse vrouw wiens naam en rekeningnummer werden misbruikt om een energiecontract af te sluiten voor een vermoedelijke wietkwekerij in een Achterhoekse boerderij, hoeft een torenhoge energierekening niet te betalen.
Dat heeft energieleverancier Energiedirect de vrouw laten weten. De Nijmeegse meldt verder dat het bedrijf niet in gaat op vragen die ze nog heeft over de gang van zaken. Omroep Gelderland ontving ook nog steeds geen reactie van Energiedirect.
Consumentenprogramma Radar besteedde onlangs ook aandacht aan de zaak. De directeur van het bedrijf wilde uiteindelijk wel reageren. Energiedirect scherpt het beleid nu aan zodat het minder makkelijk moet worden om een contract af te sluiten op naam en rekeningnummer van iemand anders. Te denken valt aan verificatie van het rekeningnummer door overboeking van 1 cent, zoals Marktplaats bijvoorbeeld ook doet. De stroomtoevoer op de boerderij in de Achterhoek is afgesloten.

Wietkwekerij

Cybercriminelen die je identiteit stelen om er geld mee te verdienen is volgens de politie de snelst groeiende vorm van misdaad. Volgens de Nijmeegse lijkt het er sterk op dat er wiet werd gekweekt in het Achterhoekse boerderijtje. De daders misbruikten haar naam naam en rekeningnummer om stroom af te nemen bij Energiedirect.

Duizenden euro's

Maanden achter elkaar wordt er, iedere maand weer, meer stroom verbruikt dan een gemiddeld Nederlands huishouden in een heel jaar doet. De Nijmeegse dreigde op te draaien voor de gemaakte kosten. "Zeker wel duizenden euro's, want er is meer dan 10.000 kWh verbruikt."
De Nijmeegse deed haar verhaal anoniem omdat ze bang is voor de mensen die haar identiteit misbruikten. Ze deed aangifte bij de politie, maar die liet een dag later weten de zaak niet in behandeling te nemen en verwijst naar Energiedirect. Die energieleverancier stuurde haar aanmaningen met bijkomende incassokosten.