Rijk van Nijmegen

'Graafwerk van dassen ondermijnt ook snelweg A50'

De das is een beschermd dier.
De das is een beschermd dier. © Pixabay
HERNEN - Op meerdere plekken onder snelweg A50 hebben dassen gigantische burchten gegraven. Stichting Das&Boom vindt het onverantwoord dat Rijkswaterstaat geen maatregelen neemt. Volgens de stichting graven de dassen nog elke dag aan de burchten en kan dat leiden tot plotseling inzakken van de snelweg. Eerder deze week leidde graafwerk van dassen tot problemen onder het spoor in Friesland.
Enorme hoeveelheden vers uitgegraven zand liggen bij een paar flinke gaten in het talud van de A50 in Hernen vlakbij Wijchen. Jaap Dirkmaat van Stichting Das&Boom uit Beek bij Nijmegen wijst op de vele plekken waar gegraven is: "Dit is het resultaat van één nacht. Op deze plek zitten al tientallen jaren dassen burchten, maar als er elke dag zoveel zand uitkomt, kan dat niet goed gaan."
Bekijk hier hoe de burcht in Hernen eruit ziet:
Dassen ondermijnen A50
Zijn stichting trok vier jaar geleden aan de bel bij Rijkswaterstaat, waterschappen en ProRail om te wijzen op het risico van verzakkingen in wegen, dijken en spoorlijnen en de ongelukken die dat tot gevolg zou kunnen hebben. "Wij zijn er om de dassen te beschermen, maar de das een stukje verderop verhuizen is veel minder erg dan dat hier straks een vreselijk ongeluk gebeurt", zegt Jaap Dirkmaat.

Onbegrijpelijk

ProRail heeft inmiddels op meerdere trajecten het treinverkeer stilgelegd. Dirkmaat vindt het onbegrijpelijk dat Rijkswaterstaat géén actie onderneemt.
Tegenover Omroep Gelderland zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat dat bij hen niet iets bekend is over eventuele activiteiten van dassen bij rijkswegen in Gelderland. "Rijkswaterstaat heeft een onderhoudsaannemer die hierop toeziet", legt de woordvoerder uit. "Zij hebben ecologen in dienst die de situatie beoordelen. Ook het contact met Das&Boom verloopt via die aannemer. Als er actie ondernomen wordt, dan gaat dat via hen." "Onbegrijpelijk", zegt Dirkmaat. "We hebben ze jaren geleden al gewaarschuwd."
De ingang van een dassenburcht in het talud van de A50
De ingang van een dassenburcht in het talud van de A50 © Omroep Gelderland

Instabiel door graafwerk

Volgens Jaap Dirkmaat zitten de burchten bij Hernen en ook bij Bergharen onder de A50 er al heel lang en graven de dassen nog steeds heel veel zand uit. "Het kan niet anders dat dat instabiliteit veroorzaakt. Er ligt hier meer dan 40 kuub zand. Dat is honderden meters gang. Ze zitten al aan de andere kant van het talud. Ik zou die verantwoordelijkheid niet willen dragen en ik weet als deskundige wat die dassen kunnen."
Volgens hem kunnen de dassen zonder al te veel problemen een klein stukje verderop verplaatst worden. "Daar zou je met een alternatieve burcht aan de voet van de snelweg iets kunnen regelen", gaat de dassenkenner verder. "Maar ze moeten wel uit het talud weg. En ze kunnen ook niet in het talud van viaducten gaan zitten, maar daar zitten ze wel."
Door de problemen die dassen momenteel in Brabant en Limburg veroorzaken, gaat Dirkmaats stichting de wegbeheerders en dijkbeheerders nu 'proactiever bij de les houden'. De das kan overigens niet zomaar verjaagd worden, aangezien het om een beschermde diersoort gaat.
In BuitenGewoon Radio staan we zondagochtend uitgebreider stil bij de dassen en de ontstane problematiek. BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.