Noord-Veluwe

Dit zwembad heeft geen chloor: 'Voor een plasje in het water zijn we niet bang'

Eerste chloorvrije zwembad geopend
Eerste chloorvrije zwembad geopend © RTV Nunspeet
NUNSPEET - In Nunspeet is donderdag een zwembad geopend waarin ze geen chloor gebruiken in het water. Chloor zit in de meeste zwembaden om ziekten te voorkomen, maar in dit zwembad hebben ze iets anders gevonden om die ziekten te voorkomen: ultrafiltratie en uv-desinfectie.
"Eigenlijk zijn het een hele boel dunne rietjes die het water schoon filteren. Daarna zorgt uv-straling ervoor dat de bacteriën uit het water gehaald worden", vertelt de directeur van het zwembad, Titus Mennen. Volgens hem is het een verademing als je het zwembad binnenkomt en je geen chloor ruikt. "Dat is voor veel mensen een bijzondere gewaarwording. Ook zullen mensen merken dat ze bijvoorbeeld minder geïrriteerde ogen hebben."
Zwembad zonder chloor geopend in Nunspeet

Plassen in het water kan nog steeds

Maar het chloor zorgde er ook voor dat kinderen af en toe nog een klein plasje konden laten gaan in het water. Maar dit kan nu ook geen kwaad, zegt de directeur. "We moedigen het niet aan, maar voor een plasje in het water zijn we niet bang. Het water heeft en houdt de kwaliteit van drinkwater."
De ontwikkelaar van de nieuwe methode is uitvinder Maarten Keuten. "We hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om een chloorvrij openbaar zwembad te maken. We zijn veel te weten gekomen over het vuil dat een zwemmer afgeeft en hoe we dit zonder gebruik van chloor uit het water kunnen verwijderen. We bestudeerden en verbeterden daarbij ook de doorstroming van een zwembad.”
Het nieuwe zwembad De Wiltsangh in Nunspeet kon het bad zonder chloor openen door een subsidie van de provinvie Gelderland van 250.000 euro. Volgens de provincie is dit het zwembad van de toekomst.