Arnhem en omstreken

Buurt boos om bouwplannen: 'Wordt gewoon volgepropt'

Kinderen spelen op het plein.
Kinderen spelen op het plein. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Bewoners rondom de Arnhemse Veerpolderstraat komen in opstand tegen woningbouwplannen op een grasveld in hun buurt. Zij zijn bang dat de leefbaarheid in achterstandswijk Malburgen verder onder druk komt te staan als kinderen daar niet meer kunnen spelen en sporten. Ook voor de aangrenzende school en een muziekvereniging is dat een groot probleem.
Initiatiefneemster Marije Smit is bang dat 'het maar gewoon wordt volgepropt'. "Er wordt alleen maar gekeken naar wat er zou passen."
Kinderen die op dat moment achter haar op het gras spelen, kunnen dat straks niet meer, weet Marije. Ook de scouting maakt op dit moment veel gebruik van de nog beschikbare ruimte.
De waarde voor de buurt van muziekvereniging D.W.S. groeide de afgelopen tijd, ziet bestuurder Rico Kreijne. "Met het verdwijnen van alle buurtcentra en buurthuizen hebben we die taak ook op ons genomen. We gebruiken muziek als middel om de buurt bij elkaar te brengen. Hier komen alle lagen van de bevolking. Dat zorgt voor verbinding in een wijk."

Ruzies en conflicten

Voor zijn school zijn de gras- en speelveldjes heel belangrijk, weet directeur Ton Meboer van de Margarethaschool. De ruimte op zijn eigen schoolplein is volgens hem onvoldoende. Dat was nooit een probleem vanwege de extra ruimte achter de school. "Dat wordt anders als we met z'n allen dat kleine schoolpleintje op moeten."
Dat zal de nodige ruzies en conflicten tussen leerlingen tot gevolg hebben, voorspelt de schooldirecteur. Kinderen op zijn school hebben bovendien in en rondom hun eigen huis vaak al weinig ruimte, ziet Meboer. "Met veel beton en stenen."
Wethouder Paul Smeulders zegt de zorgen goed te snappen. "Tegelijkertijd heb ik ook een opgave om 16.000 woningen te bouwen. Daarbij word ik vaak in mijn nek gezeten om sneller te gaan. Dit is een van de weinige stukjes in de stad waar dat kan. Dus ik ben er wel voor om deze plannen door te zetten. Die behoefte is er gewoon, ook in Malburgen."

'Kan zonder gemeenteraad'

Volgens Smeulders moeten er 37 appartementen en 20 woningen voor dementerende ouderen komen. "Dat kan zonder dat de gemeenteraad daar een beslissing over hoeft te nemen." Voor de school overweegt Smeulders de naastgelegen straat bij het schoolplein te trekken. Meboer wijst er echter op dat de straat nu een belangrijke doorgangsweg is voor ouders en kinderen. Hij vreest voor de verkeersveiligheid.
De wethouder belooft zelf nog een keer in gesprek te gaan met de wijk. "Dan wil ik luisteren naar hun zorgen en hoe we daaraan tegemoet kunnen komen. Dat wil niet zeggen dat we alles ineens anders gaan doen."

'Hebben het maar te slikken'

Marije ervaart het contact met de gemeente tot nu toe als moeizaam. "De inspraak die we hebben, valt erg tegen. We hebben het maar te slikken." Rico ziet vooral dat er veel beloftes worden gedaan die dan weer niet na worden gekomen. "De wijk wordt genegeerd. Dat doet pijn."
Wij hebben hier hetzelfde gevoel als de mensen in de Hoogkamp.
Marije Smit, initiatiefneemster petitie
Marije vindt het bovendien jammer dat dit soort plannen juist weer in een wijk als Malburgen terechtkomen. "Koop twee grote villa's in de Hoogkamp op en je kunt er veel meer appartementen kwijt dan hier. Daar zullen wel veel meer juristen wonen die dan weer bezwaar maken. Wij hebben hier hetzelfde gevoel als de mensen in de Hoogkamp, maar kunnen dat misschien wat minder goed onder woorden brengen." Toch is Marije wel trots dat ze met elkaar deze petitie zijn gestart en op de aandacht die dat nu krijgt.

Plannen voor spreiding

Smeulders erkent dat bijvoorbeeld voorzieningen voor kwetsbare inwoners ongelijk over de wijken zijn verdeeld. "Dat is niet eerlijk en het is ook echt mijn ambitie om die beter te spreiden. Dat is wel een zaak van de lange adem. Ik zeg dan ook niet dat er over een paar jaar ineens massaal sociale huurwoningen in de Burgemeesterswijk of Hoogkamp zijn verrezen. Maar ik wil wel plannen ontwikkeld hebben voor een betere spreiding. Daar mag je me aan houden."
Bekijk hier meer over de situatie in Malburgen, via RTV Connect.