Liemers

Het beroemde Dickens Museum komt terug en wel hier

Het beroemde Dickens Museum komt terug en wel hier
Het beroemde Dickens Museum komt terug en wel hier © Robin Strikkeling Fotografie
BRAAMT - Het Charles Dickens Museum begint aan een nieuw leven. Ruim vijf jaar geleden sloot het museum de deuren in Bronkhorst, nu heropent het in Braamt.
Zo'n dertig jaar zwaaide oprichter Sjef de Jong de scepter over zijn Charles Dickens Museum in Bronkhorst. Sinds de oprichting in 1987 kroop hij bovendien menigmaal in de huid van het typetje Scrooge, de vrekkige hoofdpersoon uit de roman 'A Christmas Carol'. Het museum genoot landelijke bekendheid tot het in 2017 zijn deuren sloot.

Tweede leven voor museum

Na de sluiting van het museum in Bronkhorst vond zoon Dirk de Jong dat het museum niet mocht verdwijnen. Hij vond in Geert Prein van pretpark Het Land van Jan Klaassen in Braamt een medestander. Toch duurde het nog vijf jaar voor het museum opnieuw open kon. Maar daar heeft Dirk wel een verklaring voor: "Een verplaatsing en opening van een nieuw museum doe je niet even in een jaar. Na zo'n twee en een half jaar waren we trouwens al klaar, maar toen kwam corona en konden we lang niet open."

De creatieve geest van vader De Jong waart rond

Het nieuwe museum in Braamt is gebaseerd op de oude collectie van het museum in Bronkhorst, maar is wel een stuk groter geworden, vertelt Dirk de Jong: "Het oude museum was eerst gewoon een woonhuis, totdat de collectie te groot werd en zo mijn vader uit dat huis duwde. Nu kun je een route lopen. Alles is rolstoeltoegankelijk en er zijn geen trapjes."
De Jong is lovend over wat pretparkeigenaar Geert Prein er nu van gemaakt heeft: "Alle lof gaat naar hem. Hij is het creatieve brein, zoals mijn vader ook iemand was. Ik was zijn hulpje en heb af en toe ook wel een schroevendraaier vastgehouden bij de inrichting."