Achterhoek

Deze vrouwen komen met voorkeurstemmen de politiek in

Vera Buijs met voorkeurstemmen politiek in.
Vera Buijs met voorkeurstemmen politiek in. © Omroep Gelderland
Het werd voor Daniëlle van de Weerd van de Partij voor de Dieren en Vera Buijs van Volt een mooie dag. Ze leken buiten de boot te vallen na de verkiezingsuitslag, maar na het tellen van de voorkeurstemmen komen ze toch de provinciale politiek in.
Allebei stonden ze op plek drie van hun partij bij de provinciale verkiezingen en beide partijen haalden twee zetels. Onvoldoende voor Van de Weerd en Buijs, maar ze kregen heel veel voorkeurstemmen. Genoeg om een plekje op te schuiven en een zetel in te nemen.
"Ja, ik ben heel blij", zegt Vera Buijs van Volt. "Ik ben heel trots dat ik een van die twee zetels mag gaan invullen."
"Ik had het niet verwacht, maar ik ben er ontzettend blij mee", aldus Van de Weerd van de Partij voor de Dieren.

'Strategisch stemmen op een vrouw'

De reden waarom ze zoveel voorkeurstemmen kregen: het strategisch stemmen op een vrouw. "We hielden er rekening mee want bij de Kamerverkiezingen werd er bij Volt ook een vrouw de Kamer in gestemd, dus we waren er op voorbereid. Het heeft er echt met name mee te maken dat ik de tweede vrouw op de lijst ben en mensen strategisch hebben gestemd", aldus Buijs.
Van de Weerd: "Omdat ik de eerste vrouw op de lijst ben en kiezers stemmen daar dus ook voor. Ik ben er zelf heel blij mee dat er een vrouw voor de Partij voor de Dieren de Staten ingaat."
En zo zegt ze 'een kandidaat uit de Achterhoek'. Al lijkt die regio goed vertegenwoordigd met de BBB. "Maar er moet ook wel een goed tegengeluid uit de Achterhoek komen", vindt ze.

Geen zetel voor partijgenoten

Alleen maar blijdschap? Nee, want door de voorkeurstemmen krijgen David Eissens bij Volt en Bart Kuijer van de Partij voor de Dieren geen zetel. "We hebben er samen over gesproken en de beslissing samen genomen. Hij zei ook: Daniëlle, je moet dit doen en gewoon luisteren naar de kiezer", aldus Van de Weerd.
Ook bij Volt geen geruzie om de zetels, zegt Buijs. "David gaat er heel goed mee om en we gaan ook gewoon door als team. We hebben bij Volt een gebalanceerde lijst met vrouw-man-vrouw-man en dat is ook met een reden. Het was mooi geweest als we dat vol hadden kunnen houden, maar de kiezer heeft gesproken en daar ben ik zelf natuurlijk ook heel blij mee."