Gelderse Vallei

Handig op het internet? Dan zoekt de politie jou

Wie door de toelatingstest komt, kan zomaar achter dit bureau komen te zitten.
Wie door de toelatingstest komt, kan zomaar achter dit bureau komen te zitten. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - De politie Oost-Nederland is op zoek naar vrijwilligers. Niet zomaar vrijwilligers, maar mensen met een gedegen kennis van ICT. Die zijn nodig bij het bestrijden van digitale criminaliteit, zoals bankhelpdeskfraude en phishing. De internetagenten worden ondergebracht bij het team Vallei Veluwe Noord in Barneveld. Het is het eerste team in de regio Oost-Nederland dat voor de aanpak van cybercrime zoekt naar vrijwilligers.
Mirjam van Riessen van het team Veluwe Vallei Noord is blij verrast met de tientallen aanmeldingen die ze binnen heeft gekregen. Van Riessen heeft weliswaar eerder zo'n project in Amersfoort opgezet, maar daar bleef het bij een handjevol reacties. Na sluiting van de sollicitatietermijn volgen gesprekken en wordt er een veiligheidsonderzoek uitgevoerd.
De nieuwe vrijwilligers worden ingezet bij lopende onderzoeken als ondersteuning van wijkagenten en rechercheurs. Maar het is ook de bedoeling dat er een bijdrage aan preventieve acties geleverd wordt. Omdat de vrijwillige agenten niet aan politieacties of surveillances hoeven deel te nemen, is een echte politieopleiding niet nodig.

Niet vrijblijvend

"Maar vrijwilligheid is geen vrijblijvendheid. De vrijwilligers moeten tussen twee en twaalf uur per week beschikbaar zijn", meldt de politie. "Vrijwilligers kunnen zo een steentje bijdragen aan een veiliger online domein." Ook kunnen ze wijkagenten ontlasten.
Er zijn landelijk ongeveer 2700 vrijwillige politiemensen (in Gelderland 407) , die veelal wel een politieopleiding hebben gevolgd. Die zijn dan ook bewapend en hebben dezelfde taken als beroepsmatige politiemensen. Het streven is al jaren om dat aantal uit te breiden naar 5000.
Overigens bestaat de vrijwillige politie dit jaar 75 jaar. Dat wordt later deze week in Utrecht gevierd in het bijzijn van koning Willem-Alexander.