Stedendriehoek
Gemeenteraad legt ziekenhuisdirecteur vuur aan de schenen

ZUTPHEN - In een overvol stadhuis van Zutphen is de directie van Gelre ziekenhuizen flink aan de tand gevoeld over de sluiting van de afdeling verloskunde en het verkleinen van de spoedeisende hulp in die stad. Volgens bestuursvoorzitter Pier Eringa is dit voorgenomen besluit onoverkomelijk, en wordt het honderd procent zeker uitgevoerd.
"We moeten dit doen om ons ziekenhuis toekomstbestendig te maken. Het is financieel niet meer haalbaar om alle zorg overal aan te bieden." Dat dit besluit gepaard gaat met veel ophef, verbaast hem niet. "Je kunt dit nieuws vrolijk, zakelijk of verdrietig brengen, maar zo’n besluit zal overal onrust brengen. Je kunt het nooit goed doen, dit gaat altijd gepaard met gedoe."
'Ik vind het complete onzin'
Het sentiment in de raadszaal spreekt wat dat betreft boekdelen. Een overvolle publieke tribune, waar bezorgde inwoners een poster met 'Red het Gelre' in hun hand geklemd houden, tekent de sfeer: "Ik vind het complete onzin dat financiën onze zorg bepalen, en dat banken en zorgverzekeraars bepalen welke zorg in Zutphen aangeboden kan worden. Ik lig er elke nacht wakker van."

Ook wordt er flink getwijfeld aan de werkwijze van het bestuur. "Ik wil weten of het bestuur alles wel volgens de regels heeft gedaan. En als dat niet zo is, deugt het bestuur van geen kant."
'Ze hebben de wet overtreden'
De werkwijze van het bestuur is dan ook één van de aspecten waar veel raadsleden dieper op willen ingaan. Volgens Arne Bouma van de PvdA is ieder ziekenhuis wettelijk verplicht om vroegtijdig met betrokken partijen zoals inwoners, gemeenten, omliggende ziekenhuizen en veiligheidsregio's in gesprek te gaan, én hun belangen mee te laten wegen in de besluitvorming.
Hij verweet de Raad van Bestuur al eerder dat ze dit niet correct hebben gedaan, aangezien ze als gemeenteraad het nieuws via de media te horen kregen. "Ze hebben de wet overtreden en dat is vandaag nogmaals bevestigd. Ze ondermijnen hiermee de zorg, wettelijk gezag en de democratie. Bovendien vind ik de Raad van Toezicht ook discutabel. Waarom grijpen zij niet in?"
Eringa is echter niet van plan hier een boetekleed voor aan te trekken. "Wij volgen een zorgvuldige procedure. We hebben echter te maken met interne en externe communicatie. Wij hebben ervoor gekozen om het besluit eerst aan onze eigen mensen toe te lichten, en het daarna naar buiten te brengen. Wij kunnen er ook niks aan doen dat de media het al sneller oppikte. Als we het andersom hadden gedaan, had ons personeel ons dat ook weer aangerekend."

'Hij heeft niks op orde'
Martine Westerink van GroenLinks slaat steil achterover van deze gang van zaken. "Ik vind het schokkend om te merken dat de heer Eringa in drie maanden tijd nog met de omliggende ziekenhuizen in gesprek moet, met de gemeentes en met ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen). Hij heeft helemaal niks op orde."
Yvonne ter Holder van D66 sluit zich daarbij aan: "We kunnen constateren dat er geen enkele sprake is van zorgvuldig bestuur. Sterker nog, er ligt geen eens een helder toekomstplan dat alle bijkomende risico's afdekt. Daarbij zien we ook dat het personeel massaal ons ziekenhuis verlaat. Het is te triest voor woorden. Deze Raad van Bestuur heeft zijn hand overspeeld, hier kunnen we niet mee verder."
Woensdag 5 april zitten zowel het gemeentebestuur van Zutphen als van Apeldoorn samen met het ziekenhuisbestuur om tafel om de plannen verder te bespreken.