Achterhoek

De GGD komt naar jongeren toe, maar ook dan komen ze niet langs

Charlotte kiest voor HPV-vaccin
Charlotte kiest voor HPV-vaccin
DOETINCHEM - De GGD komt naar de jongeren toe in Doetinchem omdat het aantal jongeren dat een HPV-vaccinatie laat zetten tegenvalt. Maar ook bij deze 18+-campagne valt de opkomst tegen. Slechts enkele leerlingen komen opdagen in de gymzaal van het Graafschap College.
"We komen er net achter dat er een toetsweek is," legt woordvoerder Monique Barendsen van de GGD Noord -en Oost Gelderland uit: "Maar gelukkig kunnen we nog wel flyeren en jongeren zo bereiken".
Zowel Omar als Charlotte lieten een HPV-vaccin in de ochtend zetten. Jongeren die geen vaccin hebben gehaald geven onder meer aan dat ze prikangst hebben. Anderen weten ook niet precies waar het vaccin voor dient. Ook twijfelde Charlotte eerst nog vanwege de mogelijke bijwerkingen.
Leerling Omar laat prik zetten
Leerling Omar laat prik zetten © Omroep Gelderland
"Het gaat niet alleen om het vaccineren. we kunnen ook voorlichting geven aan mensen die twijfelen over de prik", legt Barendsen verder uit. Humaan papillomavirus (HPV) is besmettelijk en kan kanker veroorzaken in onder meer de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Een HPV-vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker.
Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig wordt niet iedereen ziek, meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20 procent van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen. Wanneer het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan.

HPV-vaccin 10 jaar lang bescherming

Volgens het Rijksvaccinatieprogramma ben je met dit HPV-vaccin voor ten minste tien jaar beschermd. Na vaccinatie maakt het lichaam dus antistoffen aan. Als je besmet raakt met HPV, herkennen deze antistoffen het virus en ruimen het op. Uit onderzoek blijkt dat de HPV-vaccinatie niet voor ongeveer 95 procent beschermt tegen langdurige HPV.