Stedendriehoek

Struikelstenen als gebaar tegen antisemitisme

Struikelstenen in Lochem als gebaar tegen antisemitisme.
Struikelstenen in Lochem als gebaar tegen antisemitisme. © Omroep Gelderland
LOCHEM - Op vier plekken in Lochem zijn zogenaamde stolpersteine onthuld. Deze gedenkstenen zijn er om ons na te laten denken over het lot van slachtoffers rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
"In december vorig jaar hadden we een vreselijk antisemitisch incident", weet burgemeester Sebastiaan van ’t Erve van Lochem. "En daarom vind ik het juist zo belangrijk dat we doorgaan met het leggen van stolpersteine." Er werden in december een davidster en het woord 'Jood' gekerfd op een muur.
Er zijn zo’n 30 mensen gekomen naar de plechtigheid in Lochem op vier verschillende locaties. Onder hen Elisabeth Shepiro-Vomberg. Haar familie werd omgebracht in verschillende vernietigingskampen van de nazi’s.
Drie generaties van de familie Wijler zijn ook aanwezig. Zo ook de 7-jarige Rafael Wijler. Hij loopt rond met een keppeltje waarop het logo van voetbalclub Ajax prijkt. Ondanks zijn jonge leeftijd weet hij dat er een ingrijpende periode is geweest voor de familie. “Het is een bijzondere dag, omdat er heel veel Joodse familie van mijn familie doodgingen.”
Emotie bij de herdenking.
Emotie bij de herdenking. © Omroep Gelderland
Rafaëls Opa, Abraham Levi Wijler herdenkt zijn oma die weggevoerd is naar Sobibor. Hij wil erbij zijn uit respect voor de familie en zijn vader. Op de stolpersteine voor het huis staat de tekst Salomon Wijler, geboren in 1892. Gedeporteerd uit Westerborg en vermoord op 30 november 1943 in Dordhucza. Ernaast ligt de steen van Pauline Wijler-Vomberg, zij werd op 14 mei 1943 vermoord in Sobibor.
De stenen worden mooi gemaakt.
De stenen worden mooi gemaakt. © Omroep Gelderland
Nadat de laatste van vier locaties is bezocht gaat de menigte ieder zijn eigen kant op, in de hoop dat het ditmaal rustig blijft op de plekken waar de nieuwe struikelstenen liggen.