Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

In Ede staat de ramadan deels in het teken van de hulp aan Turkije

De Grote Moskee in Ede
De Grote Moskee in Ede © Fatma Yazici, Moskee Ede
EDE - De ramadan staat voor de deur en dat betekent dat moslimgelovigen in Gelderland zich vanavond in de moskeeën verzamelen voor het Taraweeh-gebed waarmee de vastenmaand begint. En dat men omkijkt naar anderen in Nederland én het aardbevingsgebied in Turkije.
"De ramadan is elk jaar voor ons weer een nieuwe happening en een bijzondere maand", zegt bestuursvoorzitter Bahaeddin Budak van de Aya Sofia Moskee aan de Sonsbeeksingel in Arnhem. "Je reflecteert op hoe je wilt leven en wie je wilt zijn, op vergeving, barmhartigheid en op liefdevol zijn."
Om de periode van bezinning te markeren, wordt er gevast en gebeden, maar ook gegeven. Budak: "De ramadan staat ook in het teken van de 'aalmoezen'. Mensen staan 2,5 procent van hun inkomen af aan minder bedeelden. We vragen iedereen of zij mensen in Arnhem kennen die het moeilijker hebben, zodat wij hen voedselpakketten kunnen aanbieden."
Ook in Apeldoorn bij de Eyüp Sultan moskee gebeurt dat. "Bij ons gaan jongeren op 8 april maaltijden klaar maken voor de Facebookgroep 'Zonder honger naar bed', waar mensen eten aanbieden voor wie het maar kan gebruiken", vertelt voorzitter Hakan Karalik.

Oud-imam getroffen door aardbeving

Maar hoe word er in het getroffen gebied in Turkije eigenlijk ramadan gevierd? Fatma Yazici van de Uli Camii moskee in Ede weet meer: "Onze vorige imam Zühdü Elveren en zijn vrouw en dochtertje wonen in Hayat en zijn door de aardbeving zwaar getroffen. Zij zijn zelf onder puin bedolven, maar ze zijn allemaal gelukkig in leven en maken het naar omstandigheden goed. Maar dit maakt natuurlijk wel dat de ramadan extra in het teken van mensen in Turkije staat."

Ramadanpakketten

Voorafgaand aan de ramadan riep de moskee mensen dan ook op om 40 euro of een deel daarvan doneren om te besteden aan ramadanpakketten in het getroffen gebied. Yazici: "Je wilt dat ook daar mensen in hun lastige omstandigheden ramadan kunnen vieren. Daarom wordt de ramadan daar gehouden in bijvoorbeeld grote tenten of komen mensen samen om te bidden in keten of andere gebouwen. Met de donaties kunnen daar pakketten worden samengesteld."

Grote 'familie'

Fatma en haar geloofsgenoten in Ede hebben om de paar dagen contact met de oud-imam van hun moskee. "Zijn vrouw zei laatst: 'Ik weet dat ik een grote familie heb in Ede', waarmee ze doelde op de geloofsgemeenschap. Dat is natuurlijk mooi voor ons om te horen."
Ook de Edese moskee houdt overigens de uitspraak van de profeet over de hongerige buurman in ere. "Er is in Nederland armoede op dit moment. We vragen iedereen goed om zich heen te kijken welke mensen - moslim of geen moslim - iets nodig hebben. Een voedselpakket of desnoods een geldbedrag. Daar proberen we heel subtiel mee om te gaan, want we willen niemand in verlegenheid brengen. Vorig jaar verspreidden we meer dan 100 pakketten in Ede. Dit jaar zal dat vanwege Turkije iets minder zijn."

Open deuren

Verschillende Gelderse moskeeën zijn elke avond geopend voor het gebed en het verbreken van het vasten met de iftar-maaltijd. ook zijn er speciale avonden met extra grote iftar-maaltijden waarbij de politiek, de gemeente en verenigingen worden uitgenodigd. Of waarbij voor een speciaal doel wordt ingezameld, zoals in Arnhem voor de nieuwe moskee.