Arnhem en omstreken
De klok gaat vooruit, dus let op de dieren: 'Rijd wat voorzichtiger'

ARNHEM - In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur vooruit. Dan mogen we weer allemaal even wennen aan het uur langer licht, maar ook aan het extra donkere uur in de ochtend. Maar daarin zijn we niet de enigen. De hond, de koe, maar ook alle dieren in het wild moeten daar even aan wennen. "Pas even extra op als je de weg op gaat", zegt Ger Verwoerd van het Gelders Landschap en Kastelen.
Een paar jaar geleden deed Verwoerd al een oproep om 's ochtends op te letten als je de weg op gaat, zo vlak na het ingaan van de zomertijd. "Door de zomertijd valt de ochtendspits samen met de trek van de dieren, die na het grazen in de vroege ochtend terugkeren naar de rustgebieden waar ze overdag verblijven", legde Verwoerd destijds uit. "De omgeving waarin ze naar eten zoeken, is nu een stuk onrustiger. En daardoor zijn er dan 15 tot 20 procent meer wildaanrijdingen."
Een deel van de weggebruikers zal zich ervan bewust zijn, denkt Verwoerd. "Maar de grootste categorie is met andere dingen bezig en wil zo snel mogelijk van A naar B. Die zijn niet bezig met een ree of een hert."
Verwoerd hoopt dat mensen die langs bosgebied rijden vooral even op de snelheidsmeter letten. "Als het nog vroeg is met weinig verkeer, drukken mensen toch het gaspedaal in. Maar reeën lopen overal, dus wees je daar een beetje bewust van. Rijd wat voorzichtiger, pas een beetje op de komende tijd. Dat moet natuurlijk altijd wel, maar zo rond de zomertijd is dat een extra kritisch moment voor de dieren."
Hoe zit het met de huisdieren?
De reeën en herten hebben dus last van het verzetten van de klok, maar hoe zit het eigenlijk met andere dieren? En onze huisdieren? "Eigenlijk loopt dat bijna altijd goed", zegt dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen. "Vogels kijken bijvoorbeeld niet op de klok. Maar dieren die afhankelijk zijn van de mens, daar wordt de zomertijd aan opgedrongen."
Kijk bijvoorbeeld maar naar de honden. "Die kunnen er last van hebben. Ze hebben een biologische klok waarop ze denken: ik ga nu naar buiten, want ik word normaal uitgelaten, maar dan ligt het baasje nog op bed", vertelt Wessels. "De hond moet daar misschien nog een beetje aan wennen, maar die is ook redelijk adaptief. Die past zich makkelijk aan. Die wordt hooguit een uurtje minder geknuffeld."
Ook koeien die gemolken moeten worden, hebben last van het verzetten van de klok. "Maar de meeste melkveehouders hebben daar een systeem voor. Die gaan voor een geleidelijke overgang en melken elke dag al een beetje later."
'Wij hebben het meeste last'
Voor andere dieren lijkt er dus geen probleem te zijn. "De kat doet zelf waar hij zin in heeft. En paarden, daar gaat een ruiter gewoon een uurtje later op. Ik heb nog nooit vernomen dat dieren daar last van hebben. Het dier dat het meeste last heeft en ontregeld wordt, is de mens. Dat blijkt wel uit verschillende studies", aldus Wessels.