Gelderse Vallei

Met de Plant4Daagse wil deze stad nog groener worden

Als het aan de gemeente en inwoners ligt, wordt Wageningen letterlijk nog veel groener
Als het aan de gemeente en inwoners ligt, wordt Wageningen letterlijk nog veel groener © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Studentenstad Wageningen staat al bekend als 'groen'. Maar als het aan de gemeente en inwoners ligt, wordt de stad letterlijk nog veel groener en daarmee klimaatvriendelijker. Om dat streven kracht bij te zetten is deze woensdag afgetrapt met de Plant4Daagse. Vier dagen lang worden er verspreid door de stad verschillende groene initiatieven uitgerold.
Gewapend met een tray plantjes lopen drie leerlingen van het Pantarijn PrO woensdag over de markt van Wageningen. Hun doel is dat bezoekers van de markt de plantjes mee naar huis nemen en in hun tuin of op hun balkon een mooi plekje geven. “Groen is goed voor het klimaat, dieren en voor mensen. Want van plantjes word je gelukkig”, aldus de 15-jarige Loïs te Pas.
Voorbijgangster Jet is een van de marktbezoekers die een plantje mee naar huis nemen. Zij kan de weggeefactie waarderen. "Het is mooi dat leerlingen op deze manier zelfbewuster worden."
Kijk naar de beelden:
Plant4Daagse in Wageningen

'Wageningen wipt mee'

Met de prikkelende slogan ‘Wageningen wipt mee’ worden inwoners opgeroepen vanaf zaterdag tot en met oktober mee te doen met het NK Tegelwippen. Kort gezegd houdt dat in dat zoveel mogelijk stoep- en tuintegels plaatsmaken voor groen.
Loïs en haar medescholieren hopen dat zo veel mogelijk Wageningers meedoen. “Het is gewoon het beste als tegels eruit gaan en de plantjes erin. Want al die tegels houden de warmte vast. Met plantjes wordt het juist een stuk koeler en wordt er water vastgehouden. Voor zowel dieren als mensen is dat een stuk aangenamer.”
Naast de weggeefactie van woensdag en deelname aan het NK Tegelwippen staan er nog meer activiteiten op de rol tijdens de Plant4Daagse. Leerlingen van het Pantarijn PrO en wethouder Erik-Jan Bijleveld planten vrijdagochtend vijftien bomen in het Margrietplantsoen. Vrijdagmiddag is er een feestelijke opening van de bewoners-pluktuin aan de Kees Mulderweg.

Sociaal tuinieren

Vrijwilligers van Sociaal Tuinieren gaan zaterdagmiddag aan de slag met het opknappen en vergroenen van een aantal tuinen in de Bloemenbuurt. De verzamelplek is het grasveldje tegenover Haverlanden nummer 83. Wie mee wil doen kan zich aanmelden bij de organisatie.
Tot slot kunnen kinderen zaterdag tussen 13.30 en 15.30 uur een 'bijenbuffet' maken bij de Stadsboerderij aan Spijk 13. Kinderen planten zomerbolletjes en mogen deze ook mee naar huis nemen.

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties luidde begin deze week voor de zoveelste keer de noodklok over het opwarmende klimaat. Om de wereld nog enigszins leefbaar te houden, raadt het klimaatpanel aan om drastisch maatregelen te nemen. Zowel grote als kleine initiatieven zijn daarbij nodig.