Gelderland

Doetinchem wil duidelijkheid over verwoestende bombardementen

De binnenstad van Doetinchem werd deels verwoest
De binnenstad van Doetinchem werd deels verwoest © Stichting Doetinchem Herdenkt
DOETINCHEM - Doetinchem stond dinsdag, 78 jaar na dato, met een herdenking in de Catharinakerk stil bij de drie verwoestende bombardementen die de binnenstad in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in de as legden. Grote vraag is nog altijd waarom geallieerde vliegers de bommen lieten vallen, daarop moet over twee jaar een verlossend antwoord komen.
“We willen voor eens en voor altijd het verhaal van de bombardementen opgetekend hebben”, zegt burgemeester Mark Boumans, een van de sprekers tijdens de herdenking, tegen mediapartner REGIO8. “Daarmee kunnen we het een plek geven in de geschiedenis.”
Op 19, 21 en 23 maart 1945 losten geallieerde bommenwerpers hun verwoestende bommen op de binnenstad. Meer dan honderd gebouwen werden verwoest, waaronder de Catharinakerk. Rond de 170 mensen vonden de dood.
Het eerste bombardement had mogelijk de Nemaho-fabriek als doel, die door de Duitse bezetter werd gebruikt. Een eenduidig antwoord op het doel en reden van de bommenregen is er echter nog niet.

'Gaan uit van vergissingsbombardementen'

“We gaan er vanuit dat het vergissingbombardementen zijn”, zegt Stadsmuseum-directeur Esther Ruesen. “Zeker die van 21 en 23 maart, bij het eerste bombardement is dat nog de vraag. Het is belangrijk dat wordt vastgelegd hoe het feitelijk, voor zover we dat kunnen reconstrueren, is gegaan. Ik ben daarom heel blij dat de gemeente dat laat onderzoeken en op papier laat zetten.”
Boumans typeert het als een vergeten historie in de vaderlandse geschiedenis: “Dit type bombardement is op een aantal plekken in Nederland gebeurd. Heel lang is dat weggestopt, want het was not done om na de oorlog te klagen over wat de geallieerden gedaan hadden. We willen daar graag aandacht voor vragen.”
Kijk naar een reportage van REGIO8:
Tijdens de herdenking in de Catharinakerk werd een film van een nabestaande vertoond. Ook droeg kinderburgemeester Sophie Wissing een gedicht voor. Dat haar stad zo verwoest was als op de getoonde beelden duidelijk werd, wist ze niet. “Ik heb natuurlijk zelf geschiedenis gehad, maar vanuit Doetinchem weet ik niet zo heel veel”, zegt Sophie, die zichtbaar geraakt was door de herdenking. “Ik heb echt meer geleerd en gezien over wat er gebeurd is.”

‘Rotterdam kennen we allemaal’

Het Stadsmuseum heeft regelmatig schoolklassen over de vloer die informatie krijgen over de oorlogsgeschiedenis van de stad. Toch vindt directeur Ruesen dat er meer aandacht voor de lokale historie moet komen. “Doetinchem staat in de top vijf van de zwaarst getroffen binnensteden door bombardementen. Rotterdam kennen we natuurlijk allemaal, maar hier in de Achterhoek is dit verhaal bij veel mensen nog niet bekend.”