Gelderse Vallei

Gluren bij gevechten, geboortes en het vrijen: wildcamera's staan weer aan

Een broedende slechtvalk.
Een broedende slechtvalk. © Beleef de Lente
EDE - Het begon zestien jaar geleden klein, met een paar camera's, maar inmiddels is het jaarlijkse lentefeestje van de Vogelbescherming uitgegroeid tot een blijvend succes. Livestreams van broedende merels, koolmeesjes en uilen trekken de afgelopen jaren zelfs meer dan anderhalf miljoen kijkers. Natuurfilmer Luc Enting uit Ede stond aan de wieg van het succes en heeft ook dit jaar weer camera's in zijn tuin staan.
Als Enting thuis de achterdeur opent, komt het getjilp van de vogels en gekwaak van de bruine kikker je al tegemoet. Met zijn passie is het niet verwonderlijk dat hij nog steeds betrokken is bij het project waar onder anderen hij in 2007 de basis voor legde. Sinds dat jaar heeft de Vogelbescherming camera's gericht op broedende vogels. Een nest met steenuilen in Harreveld vormde het begin en inmiddels kun je van grofweg 1 maart tot 1 juli meekijken met dertien streams. Vijf camera's staan in onze provincie. Onder meer de steenuil, kerkuil, gierzwaluw en merel vormen het Gelderse aandeel.

'Schitterend om te zien'

In de tuin van Enting is bovendien een camera gericht op de vijver, waar nu al veel koolmeesjes te zien zijn. "En er zitten nu heel veel bruine kikkers. Laatst kwam er een blauwe reiger, die was zo groot dat-ie bijna niet op het beeld paste, maar die pikte dus zo een kikker uit de vijver." Enting spreekt er aanstekelijk over en is blij dat de camera's nog steeds zo populair zijn. "Het is schitterend om te zien wat er allemaal gebeurt, juist in deze tijd gebeurt er zo ontzettend veel."
Via het platform Buitengewoon kun je ook bij Omroep Gelderland live-beelden zien uit de natuur. Zo staan er camera's gericht op ooievaars in Herwijnen en slechtvalken in Ede. Beide hebben inmiddels eieren. Ook kun je dieren spotten op de Veluwe, waaronder de wolf die zich regelmatig laat zien. Neem hier een kijkje
Bij de Vogelbescherming hopen ze vooral dat mensen door het bekijken van de streams meer in contact komen met vogels en de natuur. "Pas als mensen om vogels geven zijn ze bereid om ze te beschermen. En dat beschermen is hard nodig", benadrukt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming. "De gierzwaluw bijvoorbeeld (die vanaf april te zien is via camera's die bij Kasteel Waardenburg hangen) is met 65 procent afgenomen. De veldleeuwerik is zelfs met 95 procent afgenomen.

Streamen kost tienduizenden euro's per jaar

Niet alle camera's staan al aan. "Ze gaan pas aan als er echt iets te zien is, want streamen is niet gratis", verduidelijkt Enting. Volgens Dijksman kost het streamen enkele tienduizenden euro's per jaar. "We werken met meer dan honderd vrijwilligers om de kosten laag te houden. Zij schrijven blogs en monteren bijvoorbeeld filmpjes. Gelukkig komen er elk jaar wel donaties binnen, maar die staan niet in verhouding tot de kosten, maar alle beetjes helpen, dus we zijn daar wel ontzettend blij mee!"