Arnhem en omstreken

In 25 jaar GelreDome waren dít de populairste evenementen

Madonna bij haar optreden in GelreDome.
Madonna bij haar optreden in GelreDome. © ANP
ARNHEM - Hiep, hiep, hoera. Stadion GelreDome bestaat vandaag precies 25 jaar. Op 25 maart 1998 werd het stadion geopend met een voetbalwedstrijd tussen Vitesse en NAC Breda. In de jaren daarna volgden nog tal van wedstrijden in het stadion, maar vonden ook heel veel andere evenementen onderdak in het stadion. En hier kwamen jullie massaal op af.

Meest historische wedstrijd

Als we eerst naar het voetbal kijken, dan is de meest historische wedstrijd misschien wel onlangs gespeeld in GelreDome, op 21 oktober 2021. Het stadion kolkte. Het verkeer stond al ruim voor de wedstrijd vast en het stadion was met ongeveer 24.000 man volledig uitverkocht. Vitesse won die wedstrijd in de Conference League met 1-0 van de Engelse grootmacht Tottenham Hotspur. Een wedstrijd die in Arnhem niet snel zal worden vergeten.
Maar er kwamen meer grote ploegen naar GelreDome. Zo speelde Vitesse op 9 november 2000 voor 27.500 man tegen de Italiaanse grootmacht Internazionale (1-1). En in 2002 speelde Vitesse tegen Liverpool voor 26.000 man. Toen werd het 0-1.
En ook de Engelse topclub Arsenal kwam naar het Arnhemse stadion, maar dat was niet om tegen Vitesse te voetballen. FC Twente week uit naar Arnhem en speelde daar voor 26.600 mensen en verloor.
Daarnaast was het stadion ook speellocatie voor verschillende interlands van het Nederlands elftal. In april 2019 was het stadion weer eens uitverkocht tijdens een interland. Toen speelden de Oranjevrouwen namelijk tegen Mexico: 2-0.

Van Symphonica in Rosso tot de Rolling Stones

Maar jullie kwamen niet alleen voor het voetbal naar GelreDome. Vandaag nog zal het stadion met 30.000 mensen gevuld zijn voor Snollebollekes. Maar dat is natuurlijk niet de naam waar het stadion mee pronkt. Als je kijkt naar wat voor grote namen er in het verleden in GelreDome stonden, dan kun je eigenlijk niet kiezen welk concert nou het allergrootst was.
Een kleine bloemlezing:
  • In 1998, meteen na de opening, kwamen grote namen als de Spice Girls en de Backstreet Boys naar Arnhem. De concerten waren razendsnel uitverkocht.
  • In 1999 kwam de volgende grote naam optreden in het Arnhemse stadion. Ruim 35.000 kelen schreeuwden twee avonden mee met de allergrootste hits van Bruce Springsteen.
  • In 2001 speelde U2 in GelreDome. De Ierse rockband gaf maar liefst drie concerten op rij als onderdeel van een wereldtoernee.
  • In 2002 kwam er even wat andere muziek naar Arnhem, maar ook dat sloeg aan. Rammstein zorgde voor een spetterende show.
  • In 2004 kwam 'The Queen of Pop', Madonna, naar GelreDome. Zij gaf twee uitverkochte concerten in Arnhem. Een grote mensenmassa genoot.
  • In 2005 stond de Britse band Coldplay in GelreDome.
  • In 2006 begon misschien wel de grootste concertreeks ooit in GelreDome. Met Symphonica in Rosso haalde Marco Borsato in dat jaar maar liefst 325.000 bezoekers naar Arnhem. Tien concerten waren stijf uitverkocht. Daarna namen topartiesten als Paul de Leeuw, Lionel Richie, Diana Ross, Sting, Nick en Simon, Doe Maar en Anouk het stokje over met Symphonica in Rosso in GelreDome.
  • In 2010 stond niemand minder dan Prince in GelreDome en schalde ook zijn hit Purple Rain door het stadion. Afgaande op zijn 24 noteringen in de Top2000 is Prince een van de grootste artiesten die Arnhem ooit aandeden.
  • In 2015 kwam de Australische rockband AC/DC naar GelreDome. Het concert was razendsnel uitverkocht, de website voor het bestellen van de kaartjes was binnen enkele minuten al overbelast.
  • In 2017 kwamen de Rolling Stones naar Arnhem. Enkele teleurgestelde fans vertrokken destijds al snel vanwege het slechte geluid, maar wat vooral opviel waren de Nederlandse teksten van zanger Mick Jagger. “Ik heb veel Arnhemse meisjes geproefd”, zei hij bijvoorbeeld.
  • In 2022 kwam voor het laatst een enorm grote artiest naar het Arnhemse stadion. Als we kijken naar de best verkopende artiesten wereldwijd, is Elton John de grootste ster die in GelreDome heeft gestaan. De Britse zanger hoeft met 200 miljoen verkochte platen alleen The Beatles, Elvis Presley en Michael Jackson voor zich te dulden.
Maar dat was niet alles, wat dacht u van deze namen: Paul McCartney, Rihanna, Celine Dion, Lady Gaga, Justin Bieber, Helene Fischer, Iron Maiden en Normaal. Dat zijn toch ook niet de minsten.
Marco Borsato tijdens Symphonica in Rosso.
Marco Borsato tijdens Symphonica in Rosso. © ANP

En dit was ook héééél populair....

Het stadion is niet alleen geschikt voor voetbal en concerten, maar ook voor andere evenementen. Tussen 2002 en 2018 kwamen er, op het hoogtepunt, 35.000 jongeren naar het Arnhemse stadion voor de jaarlijkse EO Jongerendag. In 2019 ging het evenement over naar Ahoy in Rotterdam.
Jongeren chillend bij GelreDome voor de EO-jongerendag.
Jongeren chillend bij GelreDome voor de EO-jongerendag. © ANP
Het gaat misschien wel eens organisatorisch niet helemaal goed rond dit evenement, maar groot spektakel is het eigenlijk altijd. Monster Jam met brullende motoren en gigantische vierwielers zorgt altijd voor een geweldig spektakel in het Arnhemse stadion. Daarmee blijkt GelreDome, ook na 25 jaar, toch een behoorlijk veelzijdig theater te zijn.