Arnhem en omstreken

Zwembad sluit, baden in de regio platgebeld

Kinderen met zwemdiploma (foto ter illustratie)
Kinderen met zwemdiploma (foto ter illustratie) © ANP
ARNHEM - Ouders van kinderen die zwemles hebben in Zwemcentrum De Pals in Westervoort zijn druk op zoek om hun kroost ergens anders in de regio op zwemles te krijgen. Zwembaden in de regio worden platgebeld sinds dinsdagavond bekend werd dat het bad in Westervoort dichtgaat.
Sportbedrijf Arnhem beheert twee grote zwembaden in de stad. Woordvoerder Mark Debets geeft aan dat bij zijn zwembaden de telefoons roodgloeiend staan. Hij begrijpt dat ook wel: "Logischerwijs maken ouders zich zorgen om de zwemvaardigheid van hun kinderen. Je wil dat je kind veilig kan zwemmen. Je wilt ook dat ze zo snel mogelijk doorgaan met hun lessen, want continuïteit is belangrijk."
Als grootste in de regio, voelt Debets ook dat er een belangrijke rol voor de Arnhemse baden is weggelegd, op zoek naar een oplossing: "Wij voelen de urgentie. Ook om verbinding te leggen tussen de verschillende zwembaden in de regio. We moeten gezamenlijk optrekken. Maar de samenwerking onderling is al goed. We voelen geen onderlinge concurrentie. Want voor alle zwembaden geldt dat we de zwemvaardigheid van kinderen vooropstellen."
Hij erkent wel dat een oplossing niet zo een-twee-drie gevonden is: "Dat wordt wel puzzelen, want ook wij zitten volgeboekt. Het kan dus betekenen dat we met andere uren moeten schuiven. Maar we zijn bereid creatief mee te denken aan oplossingen."

'Ik ben de hele ochtend al bezig'

Mirjam Jager is eigenaar van het zwembad in Oosterbeek. Op de vraag of zij woensdagochtend al veel gebeld is door ouders op zoek naar zwemles, kan ze duidelijk antwoorden: "Ja, ik ben de hele ochtend al bezig. Er liggen ook nog mailtjes. En ik heb ook al zo'n tien kinderen kunnen plaatsen." Dat geldt dan wel voor kinderen die al wat zwemervaring hebben. "Die kan ik laten instromen in andere groepen."
Ook Jager merkt dat de kosten enorm opgelopen zijn. "Mijn energiekosten zijn verdubbeld. Op dit moment wil je geen zwembad hebben hoor! We moeten onze eigen broek ophouden. Maar ik ben nu toch in gesprek met de gemeente Renkum om te kijken of die iets voor me kunnen doen. Ik moet nu een opzet maken. Dan gaat het om ongeveer 40.000 euro om de energienota van 2021 te compenseren."
Jager vertelt dat ze vorig jaar de tarieven heeft moeten verhogen. "En per 1 april gaan de nieuwe tarieven voor zwemlessen van drie kwartier met 2,50 euro omhoog", voegt ze toe. Ondertussen heeft ze ook andere maatregelen genomen. "Het water kouder en de douches uit, en verdere maatregelen." Haar bad dateert uit eind jaren 60 van de vorige eeuw. "Door de jaren heen hebben we wel een aantal verbouwingen gedaan, maar door corona is het geld wel weer op."

'We zitten behoorlijk vol'

Zwemleraar Fred Swiers van het Biljoenbad in Velp merkt ook dat ouders op zoek zijn naar een plek voor zwemles voor hun kinderen. "We worden platgebeld. Sinds gisteravond al toen het bekend werd. Vanmorgen ben ik voor 10.30 uur al wel twintig keer gebeld door bezorgde ouders. We zitten behoorlijk vol. Voor beginnende kinderen is er een wachtlijst van een jaar. Kinderen die al iets kunnen, proberen we in te laten stromen."
Het probleem van de energieprijzen ligt hier wel wat anders dan in andere minder duurzame baden. In Velp opende twee jaar geleden dit nieuwe gemeentelijk zwembad. Het bad is niet afhankelijk van gas voor verwarming. Het is voorzien van zonnepanelen en warmtepompen.

'Het is puzzelen'

Zwembad Jottem in Huissen en zwembad Doelum in Renkum vallen onder dezelfde organisatie Optisport. Regiomanager Maarten Frazer herkent het verhaal van de andere baden. "Ja, sinds gisteravond bekend werd dat het bad in Westervoort dichtgaat, staat de mail en de telefoon roodgloeiend."
Volgens Frazer is er soms wel iets mogelijk: "Maar het is puzzelen. Soms kunnen kinderen wel links of rechts instromen in groepen die nog niet helemaal vol zijn." Maar verder hebben ze ook hier wachtlijsten.
Of er plaats is voor kinderen hangt ook af van welke dag de ouders hun kinderen op zwemles willen. "Velen willen op zaterdag, vrijdag, woensdag. Maar daar zijn dus wachtlijsten. Op dinsdag en donderdag geven we minder lessen. Daar zouden we misschien meer lessen kunnen geven, maar daar heb ik dan door de krapte op de arbeidsmarkt nu geen mensen voor."
Frazer spreekt daarom van een sneeuwbaleffect. "Wat dit in de toekomst gaat betekenen, weet ik niet. Als ik naar de branche kijk en de energieprijzen blijven hoog, dan gaan er vast meer zwembaden dicht."