Stedendriehoek

Gelre Ziekenhuizen ligt onder de loep: 'We willen alle gevolgen in kaart brengen'

Gelre Ziekenhuizen verkeert in financieel zwaar weer
Gelre Ziekenhuizen verkeert in financieel zwaar weer © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Het college van Zutphen heeft experts ingevlogen om de situatie in Gelre Ziekenhuizen te onderzoeken. Ze willen weten wat de gevolgen zijn van het voorgenomen besluit van Raad van Bestuur, die per 1 juli de afdeling Verloskunde wil sluiten en de Spoedeisende Hulp flink afschaalt.
Burgemeester Wimar Jaeger zegt dat het college inzicht wil krijgen in 'het bredere plaatje'. "Waar het ziekenhuis geen aandacht voor heeft", aldus Jaeger. Volgens hem worden twee belangrijke zaken onderzocht.
"Ten eerste wordt er gekeken naar de financiële situatie van het ziekenhuis: hoe dramatisch en acuut is het? Is het afschalen van de zorg de enige oplossing of kan dit ook op een andere manier geregeld worden? Daarnaast wordt onderzocht wat de gevolgen zijn als het besluit echt wordt doorgevoerd. Wat betekent dit voor de reistijd van de patiënten en het personeel? Maar ook de situatie van de huisartsen wordt hierin meegenomen, en het WMO-vervoer."

Beginfase van overleg

In feite heeft het college niets te zeggen over de besluitvorming van het ziekenhuis. Maar volgens de burgemeester kan het onderzoek wel leiden tot een dialoog: "Wettelijk gezien is het zo dat het ziekenhuis de gemeente moet aanhoren, en ook moet reageren. Ze hebben een zware overlegplicht en ik heb er goede hoop op dat ze bereid zijn samen met ons de alternatieven te bekijken. We zitten nu al in de beginfase van dit overleg."

Protest sijpelt door tot Tweede Kamer

Het voorgenomen besluit heeft de afgelopen maanden geleid tot veel protest vanuit het personeel en de regio, en de zaak is volop in de media geweest. Ook hebben PvdA, SP en CDA in de Tweede Kamer vragen over de situatie gesteld aan minister Ernst Kuipers. Hier zijn nog geen antwoorden op gekomen.
Naar verwachting komen de experts - een professor van de Universiteit Maastricht en een adviseur voor de overheid en het bedrijfsleven - die de gemeente heeft ingehuurd volgende week met een tussenrapportage: "Dit zal geen uitgebreid rapport zijn van 150 pagina's, maar schetst al wel een idee van de grootste gevolgen", aldus Jaeger. Het volledige rapport wordt in april afgerond, en wordt daarna aan de Raad van Bestuur afgeleverd.

Hol van de leeuw

Maar eerst is bestuursvoorzitter Pier Eringa te gast bij de gemeenteraad: "Aankomende maandag komt hij toelichting geven op het voorgenomen besluit. Hierbij kan de gemeenteraad hem ook direct vragen stellen en aan de tand voelen" zegt burgemeester Jaeger.