Achterhoek

Met dit dessert hoopt chef-kok Joeri (25) hoge ogen te gooien in Italië

Chef-kok Joeri Hukker maakt zijn eigen bedachte Caprese dessert
Chef-kok Joeri Hukker maakt zijn eigen bedachte Caprese dessert © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Hij is pas 25, maar lijkt nu al een veelbelovende chef-kok te gaan worden. Joeri Hukker uit Ruurlo mag Nederland dit weekend gaan vertegenwoordigen op een internationale wedstrijd voor chef-koks in Italië. En daarvoor bedacht Joeri zijn eigen Caprese dessert.
Joeri werkt als chef-kok bij Orangerie De Pol in Doetinchem. "Het restaurant is lid van JRE, een ondernemersvereniging van restaurants die elkaar inspireren", vertelt Hukker. Zij hebben partners, waaronder een pasta- en oliemerk. Die hebben samen een wedstrijd georganiseerd."
Het is een wedstrijd voor koks onder de 30 jaar. "Ik heb mijn gerecht opgestuurd en een wildcard gekregen", vertelt Joeri.

Out of the box

De Achterhoeker legt uit hoe zijn eigen Caprese dessert wordt klaargemaakt. "Ik vond het leuk om out of the box te denken. De pasta heb ik afgekookt in tomatensap. Daardoor krijgt de pasta een mooie rode kleur. Dan heb ik een soort poeder gemaakt van basilicum dat olie opneemt. Dit gaat over de pasta."
Ook gaan er gekarameliseerde pompoenpitten en wat pareltjes gemaakt van tomaat in het dessert. "Het ijs dat ik gebruik, komt van Arns in Zevenaar", zegt de jonge chef-kok. "Dat is een buffelboerderij en daarvan gebruik ik de burrata voor het ijs.
Ook wordt er nog een kaasje overheen geraspt. "Het is gemaakt van witte chocolade en een 'knipoog' naar de herkomst. Een Italiaans kaasje over een Hollands gerecht."

Enige met een dessert

Met het dessert hoopt Joeri komend weekend in Italië hoge ogen te gooien als hij het mag klaarmaken voor vijftien juryleden. "Ik heb een beetje bij de rest van de deelnemers gekeken en ik ben ook de enige die met een dessert komt."
Donderdag reist hij af naar Italië waar hij een heel weekend zal verblijven. "Vrijdag is er een briefing en kijk ik of alle gerechten goed zijn besteld", vertelt Hukker. "Op zaterdag is er een Twinning Diner en moet ik een lokale restaurateur uit Italië instrueren om mijn gerecht te maken."
Op de laatste dag moet Joeri zijn gerecht klaarmaken voor een jury. "Van daaruit hoor ik of ik gewonnen heb of niet."

'Het wordt heel spannend'

Het is voor Joeri de eerste keer dat hij meedoet aan een grote internationale kookwedstrijd. "Ik ben niet echt een competitiekoker, maar vind dit soort dingen wel leuk omdat je kan improviseren. Het wordt heel spannend."
Eigenaar Mark Captein heeft het volste vertrouwen dat Joeri het goed gaat doen in Italië. "Supergaaf dat jongens uit je bedrijf zich laten inspireren, bezig zijn met hun vak en mooie dingen aan het doen zijn."
Er blijkt overigens nog meer talent rond te lopen in het restaurant van Captein. "Kay Gosselink uit Zelhem loopt stage bij ons vanuit het Graafschap College en hij doet deze week mee aan de 'World Skills' in Amsterdam."
In onderstaande video vertelt Joeri over zijn gerecht.
Prijzen voor chef-kok uit Ruurlo?