Rivierengebied
Klokkenmaker draait zich suf door zomertijd

CULEMBORG - De zomertijd gaat komende nacht weer in. Dat betekent een secuur werkje aan de winkel voor klokkenmaker Jasper van Everdingen uit Culemborg, die de vijftig klokken in zijn zaak een uur vooruit moet zetten
Het kost Jasper een paar uur om alle klokken op de zomertijd in te stellen, maar hij ziet er allerminst tegenop. Bij de overgang van winter- naar zomertijd kan weinig misgaan. Andersom is dat ingewikkelder.
"Het voordeel is dat je de klok naar voren doordraait. Vooruit zetten van de tijd is makkelijker dan achteruit, omdat je sommige klokken niet tegen de klok in kunt draaien", zegt de Culemborgse uurwerkhersteller. Als je de wijzers dan toch een uur terugdraait, kun je het slagwerk kapot drukken. Maar dat is dus niet aan de orde bij het instellen van de zomertijd, al wil dat niet zeggen dat dit bij iedereen probleemloos gaat.
Klokkenmaker draait zich suf door zomertijd
'Horloge in vensterbank'
Veel digitale apparaten, klokken en horloges passen automatisch de tijd aan, maar dat betekent niet dat je er helemaal geen omkijken naar hebt. "Sommige klanten komen dan een paar dagen na het ingaan van de zomer- of wintertijd bij mij, omdat hun horloge niet goed staat. Dan vraag ik of ze misschien in een nieuwbouwwoning wonen, want daar komt de zendergestuurde informatie niet door de dikke muren heen. De oplossing is dan vaak simpel: je horloge een tijdje in de vensterbank leggen, dan wordt meestal alsnog de juiste tijd ingesteld."
Van Everdingen heeft nog een tip voor iedereen die zijn klokken of horloge met batterij handmatig moet bijstellen. "Als je dan toch bezig bent, is het handig om bij de overgang van winter- naar zomertijd en andersom de batterijen te vervangen. Zo kun je voorkomen dat die gaan lekken."