Gelderse Vallei

Populair YouTube-kanaal brandweer Lunteren offline gehaald

De brandweer in Lunteren is voorlopig niet op YouTube te volgen.
De brandweer in Lunteren is voorlopig niet op YouTube te volgen. © ANP
LUNTEREN - Het zeer populaire YouTube-kanaal van de brandweer in Lunteren is sinds maandagavond offline. Dat is gebeurd na een besluit van de veiligheidsregio Gelderland-Midden. Het kanaal had 55.000 abonnees en meer dan 10 miljoen views. "Ontzettend jammer", vinden de volgers en de brandweer.
Het Lunterse brandweerkorps maakt al drie jaar filmpjes over de werkwijze van de brandweer. Het begon allemaal met een filmpje van een open dag, dat erg positief ontvangen werd. "Toen zijn we onze uitrukken gaan vloggen", zegt Tom Heebink, vrijwilliger bij de Lunterse brandweer. "Mensen vinden het leuk om een kijkje achter te schermen te krijgen en het kameraadschap onder de brandweerlieden te zien."
Er kwamen dan ook veel teleurgestelde reacties van mensen onder het bericht dat het YouTube-kanaal offline gehaald moest worden. "De manier waarop jullie samenwerken en mensen helpen, maakt dat ik veel geleerd heb van jullie video's en immens veel respect voor hulpverleners heb gekregen", reageert een volger.

Privacykwestie

Een woordvoerder van de veiligheidsregio legt uit waarom besloten is het YouTube-kanaal offline te halen. "Nadat er een serieuze klacht bij ons is binnengekomen, waarin wordt gesteld dat er niet wordt gehandeld in lijn met de huidige privacywetgeving, hebben we een uitzendpauze afgesproken", zegt zij. Deze pauze wordt gebruikt om een feitenonderzoek te doen. "Hierna gaan we in gesprek met de collega's in Lunteren om te komen tot goede afspraken voor de toekomst", aldus de woordvoerder.
Als hulpverlener kom je dichtbij mensen op kwetsbare momenten, waardoor privacy extra van belang is. "Wij hebben altijd rekening gehouden met privacy", aldus Peter van den Berg, die al 25 jaar vrijwilliger is bij de Lunterse brandweer. "Mensen werd altijd gevraagd of ze in beeld wilden, of ze werden geblurd." Hij hoopt dan ook dat het onderzoek snel afgerond wordt en er weer video's gemaakt kunnen worden.
"Bijzonder", vindt Tom Heebink het, dat bij één klacht het hele account op zwart moet. Ze gaan nu vergaderen met de veiligheidsregio over regels waaraan hun video's moeten voldoen. "Als deze regels niet meer haalbaar zijn, zullen we genoodzaakt zijn om te stoppen met het kanaal", aldus Heebink. Ze hopen uiteraard dat dit te voorkomen is.

Petitie van start

Inmiddels is er een petitie gestart om het YouTube-account weer online te halen. Deze is al meer dan vierhonderd keer ondertekend. De organisatoren stellen dat de video's leerzaam en interessant zijn en bijdragen aan een positief beeld van de brandweer.
De Veiligheidsregio Gelderland-Midden beaamt de waarde van het YouTube-kanaal. "Als VGGM vinden we het mooi om te zien dat onze brandweermensen zo levendig hun werk laten zien. Ze laten zien hoe belangrijk de brandweer is en helpen meteen bij het werven van broodnodige vrijwilligers."
Hoe lang het onderzoek van de VGGM duurt, is nog niet bekend. "Het is afwachten", verzucht Van den Berg. Maar als dit onderzoek afgerond is, hoopt ook de VGGM het account weer online te kunnen zetten.