Liemers

Zwembad gaat definitief dicht, zwemles voor 850 kinderen verdwijnt

Eigenaar Hans Frieling van zwembad De Pals in Westervoort
Eigenaar Hans Frieling van zwembad De Pals in Westervoort © Omroep Gelderland
WESTERVOORT - Zwembad De Pals in Westervoort gaat definitief dicht. De hoge energierekening nekt het zwembad.
"Het is einde verhaal, helaas. Het is financieel niet te doen", zegt eigenaar Hans Frieling van zwembad De Pals. Na zeventien jaar gaat de stekker eruit. De energiecrisis zorgde er volgens Frieling voor dat de kosten in een jaar tijd met 400 procent toenamen. Een gesprek met de gemeente dinsdag over financiële hulp voor de langere termijn mislukte: "Ik heb wel een klein beetje geslapen, maar ik werd wakker met een kater. Het is wel echt voorbij."

Hulp gemeente schiet tekort

"Ik wilde eigenlijk al in januari dicht", zegt Frieling. Van de gemeente kreeg hij toen 60.000 euro om het bad nog een paar maanden open te houden. Frieling hoopte dat in die tijd een oplossing gevonden zou worden, maar dat is niet gebeurd.
Wel deed de gemeente Westervoort dinsdag een nieuw voorstel om het zwembad in 2023 open te kunnen houden, in de hoop zo met Frieling te kunnen doorwerken aan een oplossing voor de komende jaren. In totaal krijgen 850 kinderen zwemles in De Pals. In een persbericht stelt wethouder Pennekamp teleurgesteld te zijn: "We kunnen een zelfstandig ondernemer niet dwingen om onze financiële steun voor 2023 aan te nemen."

Halfbakken gevoel

Voor Frieling was het voorstel van de gemeente onvoldoende; "Ik heb toekomstperspectief nodig. Hier houd ik een halfbakken gevoel aan over. Ik heb niks aan hulp voor dit jaar." Frieling zegt zo in een neerwaartse spiraal terecht te komen: "Verenigingen lopen weg. Die willen weten dat ze een heel seizoen terechtkunnen. Ik krijg geen aanmeldingen meer voor zwemlessen, vanwege de onzekerheid."
Frieling zegt dat de gemeente niet is ingegaan op zijn voorstellen. Hij ziet dat hij op sociale media nu als boosdoener wordt aangemerkt: "Ik wil het niet lezen, maar je doet het toch. Ik heb er alles aan gedaan, de gemeente ook."

Zwemschool zoekt water

Ruud Lemmens verzorgt de zwemlessen in het bad. Hij is eigenaar van de zwemschool en is huurder van het zwembad: "Ik ben geen onderdeel geweest van de onderhandelingen." Lemmens moet nu op zoek naar nieuw onderdak voor zijn zwemschool en 850 leerlingen. Hoe het daar nu precies mee verder moet, weet hij nog niet: "We zijn op zoek naar alternatieven. Er lopen dingen, er zijn contacten, maar ik kan daar nu nog helemaal niets over zeggen."

Helemaal voorbij?

Het is voor Frieling nu echt helemaal voorbij. Nou ja: "Zeg nooit nooit. Als er morgen iemand met een zak geld komt die alles hier wil overnemen, dan misschien niet. Maar voor mij is het over en uit."