Rijk van Nijmegen

Bewoners brengen het bos naar Nijmegen: 'Bos krijgt belangrijke functie'

De Groene Corridor komt tot aan de Waalhaven.
De Groene Corridor komt tot aan de Waalhaven. © Gemeente Nijmegen
NIJMEGEN - Ze hadden een droom, de Vrienden van de Groene Corridor: vanaf de bossen van Heumensoord in het zuiden van Nijmegen door het groen de stad in kunnen lopen. Die droom wordt nu werkelijkheid, want ook het Nijmeegse stadsbestuur ziet zo’n groene doorgang wel zitten.
De Groene Corridor, zoals het stadsbestuur hem noemt, is een groene verbinding van de bossen van Heumensoord in het zuiden van Nijmegen, naar de Campus Heijendaal, via Hortus Botanicus, het Groene Perron, beide Spoorkuilen en moestuin ‘De Bonte Specht’ tot aan de Waalhaven.

Belangrijke functie

De route krijgt een belangrijke functie in de stad, zegt Cilia Daemen, wethouder Stadsvergroening en Klimaatadaptatie. Daemen: “Het is niet alleen belangrijk voor de bewoners en bezoekers van de stad, maar ook voor de biodiversiteit en om klimaatbestendig te zijn. Groen biedt een plek om af te koelen tijdens warme dagen.”

Geen privétuin, toch groen

Er wordt in Nijmegen de komende flink bijgebouwd binnen de bestaande stad en dit betekent ook veel nieuwe inwoners in het gebied rondom de Groene Corridor. Deze bewoners hebben geen privétuin maar de Groene Corridor wordt hun groene ademruimte, zo schrijft het stadsbestuur. “Ook heeft het een sociaal effect, door ruimte te bieden aan groepen om samen invulling te geven aan hun vrije tijd.”
Het college van burgemeester en wethouders betrekt de bewoners bij het uitwerken van de plannen.