Rijk van Nijmegen

‘Het zijn kinderen', advocaat reageert op onrust rond vrijspraak

Casper Verheijen werd in op klaarlichte dag in Amsterdam doodgestoken.
Casper Verheijen werd in op klaarlichte dag in Amsterdam doodgestoken. © Michel van Bergen/Persbureau Heitink
NIJMEGEN - “Houd je oordelen maar voor je zo lang je de details van een zaak niet kent”, schrijft Kim Kieft op LinkedIn. Ze is de advocaat van een van de drie minderjarige jongens die maandag werden vrijgesproken voor een dodelijke steekpartij in Amsterdam. Nijmegenaar Casper Verheijen (29) kwam bij het incident om het leven.
“Een vrijspraak heeft vaak twee kanten. Maandagmiddag werd mijn minderjarige cliënt vrijgesproken. Van 'blijdschap' is geen sprake. Daar is de zaak te beladen voor. Van opluchting wel. En dat is voor veel mensen wellicht moeilijk te begrijpen. Er is immers sprake van ondenkbaar en onherstelbaar leed aan de zijde van de familie en vrienden van Casper”, begint de advocate haar bericht op sociaal netwerk LinkedIn.

‘Moordenaars’

In de strafzaak stond ze een van twee oudste verdachten bij. Beide jongens waren ten tijde van het incident 16 jaar en werden verdacht van openlijk geweld in vereniging.
“Ik heb dit bericht geschreven omdat op social media dingen worden gezegd als ‘de jongens moeten een helse straf krijgen’ en ‘het blijven moordenaars’. Wij als advocaten zijn er ook om die jongens te beschermen. Als er een uitspraak ligt dat de jongens juridisch gezien niet verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd, dan vind ik wel dat er een tegengeluid mag zijn dat zegt: ‘probeer pas iets te zeggen op social media als je alles van de zaak weet’”, vertelt Kieft.

‘Het zijn kinderen’

De jongste van de drie verdachten, die 15 jaar was toen hij Casper doodstak, werd naast openlijk geweld in vereniging verdacht van doodslag. De advocate reageert op LinkedIn ook op de mensen die online 'niet mals' reageren op het feit dat deze jongen een mes bij zich droeg.
“Lieve mensen, het zijn kinderen. Ook 15-jarigen zijn kinderen. Vanzelfsprekend wordt het dragen van een mes afgekeurd. Maar zoals de rechtbank heeft geoordeeld: de jongen heeft zich verdedigd en was daartoe ook gerechtigd. Dus houd je oordelen maar voor je zo lang je de details van een zaak niet kent.”
“Op social media lees ik berichten waarin staat ‘het zijn geen kinderen meer’. Daar ben ik het niet mee eens. En ik vind dat je bij kinderen al helemaal voorzichtig moet zijn met bepaalde uitlatingen", benadrukt de advocate.

'Geen recht gesproken’

De vrijspraak van alle drie de verdachten riep gisteren bij de nabestaanden veel weerstand op. Rik Verheijen, de vader van Casper, schoot vol emotie toen hij hoorde dat de jongen die zijn zoon heeft doodgestoken niet wordt gestraft. Hij sloeg met zijn vuist op de tafel en verliet de rechtszaal. Later vertelde hij aan Omroep Gelderland ‘gigantisch teleurgesteld’ te zijn in de uitspraak.
Nijmegenaar Casper Verheijen (29) werd 18 januari 2022 doodgestoken.
Nijmegenaar Casper Verheijen (29) werd 18 januari 2022 doodgestoken. © Familie
Ook de moeder van Casper, Diana van den Elzen, kan de vrijspraak nauwelijks bevatten. Ook het LinkedIn-bericht van Kieft voelt voor haar enorm onrechtvaardig. “Er wordt gesproken over kinderen, maar het is een daad van volwassenen. Dat in de bevolking een stemming heerst van onrecht is natuurlijk terecht. Deze uitspraak zou gezien kunnen worden als een vrijbrief voor jongeren om een mes te dragen. Je mag het niet bij je dragen, maar wel ter verdediging gebruiken. Hier is geen recht gesproken, maar ons en de hele samenleving onrecht aangedaan.”
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder tegen de hoofdverdachte 360 dagen jeugddetentie waarvan 60 dagen voorwaardelijk. Tegen de twee oudste jongens werden taakstraffen van 80 en 120 uur en een maand voorwaardelijke jeugddetentie geëist. Het OM laat weten het vonnis te gaan bestuderen, maar kan nog niks zeggen over een eventueel hoger beroep.