Stedendriehoek

Bos mogelijk toch niet gekapt voor papierfabriek

Houtkap in bos
Houtkap in bos © (ter illustratie) Pixabay
EERBEEK - Het eeuwenoude Markvoortsebos in Eerbeek zou plek moeten maken voor een logistiek centrum, ter uitbreiding van de papierfabriek. Maar als het aan de Commissie voor milieueffectrapportage ligt, moet beter onderzocht worden of de geplande houtkap voorkomen kan worden. Dit schrijven ze in een kritisch advies aan provincie Gelderland. Het verlies van dit stuk bos, wat volgens bezorgde omwonenden als niet te voorkomen leek, lijkt hierdoor toch gered te kunnen worden.
"Dit is heel mooi nieuws. Het advies geeft precies weer wat de zorgen zijn die hier uitgesproken worden. Het zijn de vragen die in Eerbeek leven. Waarom pakt de papierfabriek nog meer af van Eerbeek, terwijl er al zoveel industrie is? Waarom bouwen ze niet op hun eigen grond?", aldus omwonende Riet Schut.
De uitbreiding van de papierfabriek met een nieuw logistiek centrum, is ondertussen uitgegroeid tot een hoofdpijndossier dat volgens Riet leidt tot polarisatie in het industriedorp: "Eerbeek is gruwelijk verdeeld over deze kwestie. Zo worden tegenstanders van de uitbreiding weggezet als 'anti-papier mensen', maar dat is niet zo. Wij willen alleen niet dat er een bos voor gekapt moet worden. Alle nuance is weg, mensen gaan niet meer met elkaar in gesprek."

'De beste locatie'

De papier‐ en kartonindustrie in de regio Eerbeek is het hart van de papierindustrie in Nederland en van 'groot economisch belang voor Gelderland', aldus de provincie. De nieuwe logistieke hub moet zorgen voor efficiëntere opslag voor de papierfabrieken en zo de overlast in het dorp beperken.
Eerder vertelde gedeputeerde Jan Markink aan Omroep Gelderland dat de gekozen locatie voor het nieuwe centrum na zorgvuldige afweging tot stand is gekomen: "We hebben te maken met natuurbelangen, economische belangen en maatschappelijke belangen. Alles afwegende vinden we dit de beste locatie."

'Niet goed onderbouwd'

En die overweging wordt nu dus niet alleen door de omwonenden, maar ook door de Commissie in twijfel getrokken: "Er is gekozen voor de uitbreiding van bedrijventerrein Kollergang in zuidwestelijke richting, wat betekent dat het bos gekapt wordt. Wij vinden dat die keuze onvoldoende onderbouwd is."
Daarnaast adviseert de commissie een alternatieve locatie beter te onderzoeken: "Wanneer het Logistieke Centrum op het huidige bedrijventerrein gebouwd wordt, kan het het bos deels gespaard worden," aldus Annemie Burger, voorzitter van de Commissie.
Los van de gekozen locatie, schort er volgens de commissie nog meer aan het inpassingsplan: "De toename van de uitstoot van stikstof op een Natura 2000-gebied is berekend volgens een verouderd model. Daarnaast is onduidelijk hoe het kappen van dit bos gecompenseerd kan worden. Kortom, er moet meer en beter huiswerk gedaan worden, voordat zo'n drastisch besluit genomen kan worden."

De Commissie voor de milieueffectrapportage is een onafhankelijk adviesorgaan, dat met behulp van deskundigen oordeelt over de kwaliteit en inhoud van een milieueffectrapport: "In zo'n rapport moet de desbetreffende partij alle belangrijke informatie zetten die nodig is om over een ingrijpende verandering te oordelen. Daarbij moeten alle relevante gevolgen voor de leefomgeving en het milieu onderzocht en beschreven zijn. Om te voorkomen dat dit niet zorgvuldig gebeurt, zijn wij in het leven geroepen," aldus Lourens Loeven, woordvoerder van de Commissie.

'Hoop in moedeloze tijden'

Omwonenden zijn blij met de uitkomst van het advies van de commissie: "Het geeft mij wel enige hoop in moedeloze tijden. De tendens in Eerbeek is toch 'het papier wint altijd', maar hopelijk worden onze bezwaren nu echt meegenomen."
Voorzitter Annemie Burger twijfelt hier niet aan: "Het is gebruikelijk dat de initiatiefnemer en bevoegd gezag goed rekenschap van ons advies nemen."

Financiële haalbaarheid

De Provincie geeft in een reactie aan dat er in 2021/2022 is onderzocht of uitbreiding op het bestaand bedrijventerrein mogelijk was, maar dat dit destijds niet door is het gegaan doordat ze twijfelde aan de financiële haalbaarheid. Ze nemen het advies van de Commissie echter wel serieus: "Bij Folding Boxboard gaan we met de adviezen proberen de puntjes op de i te zetten. Daarbij gaan we nog een keer onderzoeken of we destijds de juiste afweging hebben gemaakt en vervolgens het juiste besluit hebben genomen."