Achterhoek

Jochem van Gelder zoekt de beste hobbyfotograaf van Gelderland

Deelnemer Anja Nieuwenhuis
Deelnemer Anja Nieuwenhuis © Eigen foto
DOETINCHEM - Jochem van Gelder start dit voorjaar zijn zoektocht naar de beste amateurfotograaf van Gelderland. Onbekende hobbyfotografen worden uitgedaagd en leren de fijne kneepjes van het vak. Wie deze uitdaging het beste afgaat, is vanaf 2 april te zien in het programma Focus op Gelderland op TV Gelderland.
Een van de deelnemers is Anja Nieuwenhuis uit Doetinchem. "Ik ben een ontzettende fan van Het Perfecte Plaatje. Toen zag ik de oproep van Jochem en dacht ik: dit is mijn kans."

'Geweldig zo'n kans'

Makkelijk was het niet voor haar. "Ik vond het heel erg eng. Ik vind het niet leuk om in de belangstelling te staan. Maar ik was het aan mezelf verplicht om dit te doen. Het is geweldig om zo'n kans te krijgen. Ik ben zo blij dat ik dit heb gedaan."
Anja Nieuwenhuis deed vooral mee om veel te leren. En dat is gelukt. "Ik heb geleerd om uit mijn comfortzone te stappen. Om andere mensen te vertellen wat je van ze wilt, met een andere camera en lenzen te leren werken en hoe te flitsen."
Jochem van Gelder, de deelnemers en de vakfotografen
Jochem van Gelder, de deelnemers en de vakfotografen © Michiel Heijmans
In Focus op Gelderland kiezen twee Gelderse vakfotografen, Maurice Jager en Lawrence Mooij, ieder een team van drie hobbyfotografen naar aanleiding van door hen ingezonden foto’s. “Ik heb vooral gekeken naar originele foto’s die technisch voor verbetering vatbaar zijn”, aldus Lawrence. “Dit zijn fotografen die ik waarschijnlijk nog wat kan leren”. Maurice grapt: “Eigenlijk niet te doen, want waar moet je naar kijken. Ik vind het niet erg om al een goede fotograaf in mijn team te hebben”.

'Trucs van de belichtingsdriehoek leren'

"De huidige camera's zijn heel geavanceerd. Mensen verliezen zich daarin. De techniek achter de buttons weten ze niet. Ik wil ze meer laten zien wat de techniek inhoudt", legt Lawrence Mooij uit. "Het gaat om de drie basiselementen van de belichtingsdriehoek: sluitertijd, diafragma en ISO (manier waarop je licht gaat versterken, red.). Het is een bewustwordingsproces. Als je de trucs van de belichtingsdriehoek kan, dan weet je wat je moet doen om foto's te maken. En je moet leren kijken."
Welke kandidaat het meest gefocust blijft? Dat zie je vanaf zondag 2 april om 17.15 uur in Focus Op Gelderland op TV Gelderland. De winnaar wint een plek in een expositie in museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen.