Noord-Veluwe

Boodschappen in Ermelo nu ook op zondag: 'Het dorp is er klaar voor'

Koopzondag, vanaf nu ook in Ermelo
Koopzondag, vanaf nu ook in Ermelo © Omroep Gelderland
ERMELO - In steeds meer gemeenten mogen de winkels open op zondag. Dit weekend zijn ook in Ermelo voor het eerst supermarkten open. "Er is gewoon behoefte aan", zegt supermarkteigenaar Sander Berntsen van Plus Berntsen in Ermelo.
Toch zijn er in onze provincie nog altijd gemeenten waar de zondagsrust nog heilig is. Volgens de website openingstijden.nl kun je nog steeds geen boodschappen doen op zondag in de gemeenten Nunspeet, Barneveld, de Edese dorpen, Scherpenzeel, Neder-Betuwe en West-Betuwe. In Putten sta je op zondag ook nog steeds voor een gesloten deur, maar daar wil de VVD de discussie openbreken nu in buurgemeente Ermelo de kogel ook door de kerk is.

'Ligt nog gevoelig'

Toch ligt het volgens supermarkteigenaar Berntsen van de Plus in Ermelo ook daar nog best gevoelig. "We gaan voorlopig ook nog geen extra aanbiedingen ofzo doen om die zondagsopenstelling te promoten."
Al was voor hem de keuze om open te gaan snel gemaakt. Berntsen: "We zagen met lede ogen aan hoe mensen op zondag naar Harderwijk reden voor de vergeten boodschappen. Er is een kentering gekomen. En ook van toeristen hoorden we dat ze verrast waren dat we gesloten waren op zondag terwijl 90 procent van de supermarkten in Nederland wel open is. Er is een kleine groep die de winkels dicht wil houden op zondag en een groep die zegt: voor mij hoeft het niet, maar ik heb er ook geen last van. Al met al is het dorp er klaar voor denk ik om een modern dorp te worden."
Rob Onderweegs van Progressief Ermelo was zondagmiddag een van de eerste klanten. "Ik heb een lekkere appeltaart gekocht om de zondagsopenstelling te vieren. Onze partij heeft het initiatief hiervoor genomen. Al is het niet zonder slag of stoot gegaan, want het voorstel in de gemeenteraad is met 11 tegen 9 stemmen aangenomen."

'Deze golf hou je niet tegen'

"Dit is een golf die je niet tegenhoudt", zegt retaildeskundige Paul Moers. Volgens hem neemt de invloed van de kerk af. "Het kerkbezoek loopt terug en je ziet het ook in de politiek: het CDA dat verliest aan BBB. Op termijn gaan ze overstag."
Volgens Moers is zo'n koopzondag voor de supermarkt ook lucratief. "Mensen zijn enorm verwend geworden. We willen het eten allemaal kneitervers in huis hebben. En de supermarkt is door de zelfscan zo gemakkelijk geworden. Binnen een paar minuten zit je alweer in je auto. Als je niet open bent op zondag, halen ze hun eten bij de horeca. En je pikt als supermarkt ook nog de klanten mee die vast inkopen voor de maandag."
Over de koopzondag voor andere winkels is Moers een stuk minder positief. "Die moeten eerst maar eens hun strategie gaan aanpakken. Veel winkels lopen lichtjaren achter. Die winkels zijn dodelijk saai. En vaak doen niet alle winkels in de winkelstraat mee met een zondagsopenstelling. Dan trek je geen consumenten. Want je moet concurreren met zoveel andere uitjes waar mensen tegenwoordig uit kunnen kiezen. Winkelen moeten inspiratie bieden en er moet horeca in de buurt zitten. Dat moet je eerst regelen voordat een koopzondag zin heeft."