Achterhoek / Rivierengebied

Waar kan ik het goedkoopst tanken in onze provincie?

Het scheelt nogal waar je gaat tanken in onze provincie.
Het scheelt nogal waar je gaat tanken in onze provincie. © ANP
De brandstofprijzen dalen de laatste weken flink. De gemiddelde landelijke adviesprijs is op dit moment 1,93 euro voor een liter benzine en 1,75 euro voor een liter diesel. In de provincie liggen deze bedragen vrijwel overal lager. Regionaal is er vervolgens opnieuw sprake van fikse verschillen. Zo ben je in het westen van Gelderland een stuk duurder uit dan in het oosten.
Wie dicht bij de grens met Duitsland tankt, bijvoorbeeld bij Heinen Brandstoffen in De Heurne, is deze week (met donderdag als ijkpunt) 1,63 euro kwijt voor een liter Euro 95 en 1,45 euro voor een liter diesel. Ga je helemaal de andere kant op, dan kom je in het uiterste westen van de provincie uit in Asperen. De goedkoopste pomp daar is LUKOIL, waar je 1,78 euro per liter benzine aftikt en 1,62 euro voor een liter diesel. Dat scheelt respectievelijk 15 cent en 17 cent ten opzichte van De Heurne en dat voel je bij een volle tank flink in de portemonnee: wie zijn auto met 40 liter diesel voltankt, kan zo bijna 7 euro besparen.

Waar komt dit verschil vandaan?

Dit grote verschil in prijs tussen de Achterhoek (oost) en het Rivierengebied (west) heeft vooral te maken met de aanwezige concurrentie. Tankstations aan de grens hebben altijd al concurrentie gehad van pompen in Duitsland en houden hun prijzen daarom bewust laag.
Tankstations aan de snelwegen hebben weinig concurrentie en kunnen hun prijzen daarom hoog houden. Dit geldt ook voor tankstations in het westen van de provincie. Daar is minder concurrentie van andere tankstations die met lage prijzen stunten, waardoor de prijzen hier hoger gehouden kunnen worden dan in het oosten van het land.

Topvijf goedkoopste tankstations voor Euro 95 (E10):

1. € 1,62 - Firezone Grutbroek, Doetinchem
2. € 1,63 - Heinen Brandstoffen, De Heurne
3. € 1,65 - Fieten Olie, Eerbeek
4. € 1,68 - Tango Arnhemseweg, Apeldoorn
-. € 1,68 - Tango Volstraat, Doetinchem
-. € 1,68 - Tango Keppelseweg, Doetinchem
5. € 1,69 - TinQ Arnhemseweg, Apeldoorn
-. € 1,69 - Makro, Duiven

Topvijf goedkoopste tankstations voor diesel (B7):

1. € 1,45 - Heinen Brandstoffen, De Heurne
2. € 1,48 - Fieten Olie, Eerbeek
-. € 1,48 - Esso Express Beek (gem. Montferland)
3. € 1,49 - Esso Express Eerbeek
4. € 1,50 - Tango Arnhemseweg, Apeldoorn
5. € 1,50 - Makro, Duiven