Achterhoek / Arnhem en omstreken

Trouwen doe je in Doesburg, maar scheiden ook

De Martinikerk in Doesburg is een populaire trouwlocatie
De Martinikerk in Doesburg is een populaire trouwlocatie © ANP
DOESBURG - Een op de elf Gelderlanders is gescheiden, blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS. Er zijn grote regionale verschillen. In Doesburg en Zutphen is 12,1 procent van de inwoners gescheiden. In Doesburg vond ook de sterkste toename plaats van 0,25 procent, waarmee de gemeente in de landelijke top tien belandt met de sterkste toename.
Dat Doesburg de gemeente is met de meeste scheidingen, is opmerkelijk. Eerder dit jaar werd de stad namelijk nog uitgeroepen tot de beste trouwlocatie van Gelderland - en zelfs de tweede beste trouwlocatie van Nederland. Theperfectwedding.nl voerde het onderzoek uit naar de meest romantische gemeente van Nederland. Doesburg kwam toen goed uit de bus door populaire locaties als het stadhuis, de Martinikerk en de Waag, het oudste stadsbierhuis van Nederland.
Deze populariteit gold niet alleen onder Doesburgers zelf: ook mensen uit Amsterdam kwamen naar Doesburg om daar te trouwen. Ondanks deze hoge score blijkt de meest romantische gemeente van Gelderland dus geen garantie voor een goed huwelijk.
De gemeente met het laagste scheidingspercentage van Gelderland is Rozendaal. Hier ligt het scheidingspercentage 'maar' op 5,2 procent. In het onderzoek van Theperfectwedding.nl scoort Rozendaal een 6,7 op romantiek.

Landelijke daling

Sinds 2014 is er al een daling te zien in het aantal scheidingen in Nederland. Ten opzichte van andere provincies doet Gelderland het goed. Alleen in Utrecht en Overijssel ligt het scheidingspercentage lager. De meeste mensen die scheiden, doen dat wanneer ze tussen de tien tot vijftien jaar samen zijn. Een factor waar dit scheidingspercentage mogelijk mee samenhangt, is de verstedelijkingsgraad. Uit het onderzoek van Independer blijkt dat het aandeel gescheiden inwoners hoger is in gemeenten met een hoge verstedelijking.
Beter niet in de stad gaan wonen, dus? Zo makkelijk ligt het niet, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. Waar je woning staat, heeft niet zo veel te maken met de kans op een scheiding. Wat daar wel mee te maken heeft, is de mate van sociale integratie en culturele verschillen in je woonplaats. Dit is bijvoorbeeld de mate van kerkelijkheid. Die ligt vaak hoger in minder stedelijke gebieden, waardoor de kans om te scheiden daar lager is.