Achterhoek

Boeren in geestelijke nood krijgen hulp

Boer vraagt hulp via hooibaal.
Boer vraagt hulp via hooibaal. © ANP
De agrarische organisaties LTO en ZOB beginnen deze maandag een campagne om boeren te helpen die in een mentale crisis zitten of zelfs suïcidale gedachten hebben.
Uit cijfers van telefoonnummer 113 blijkt dat jaarlijks tussen de 20 en 30 mensen in de agrarische sector hun leven beëindigen. "De campagne Taboer is vooral gericht op boeren en tuinders die het echt zwaar hebben. En dat zijn er natuurlijk heel veel in Nederland. En we willen hiermee een soort vangnet creëren dat mensen ook laagdrempelig een telefoonnummer kunnen bellen, waar ze iemand aan de lijn krijgen die hulp kan bieden', zegt Fije Visscher van landbouworganisatie LTO Noord.
"Er komt veel op boeren en tuinders af', aldus Visscher: "Wat we dus te horen krijgen is dat, door de huidige regelgeving en ook de tijden ervoor, de emmer zo vol zit en het hoofd zo overloopt, dat men geen perspectief ziet."
Volgens hem worstelen sommigen met vragen als: "Kan onze zoon of dochter het bedrijf nog overnemen? Wil de bank nog financieren, omdat ik ergens dichtbij Natura2000-gebied zou zitten? En wat is de toekomst voor mijn bedrijf? Zo zijn er tal van zaken die hieraan ten grondslag liggen. Ik spreek heel veel boeren en tuinders die het gevoel hebben: 'Ik ben ongewenst geworden.'"

Binnenvetters?

Visscher hoopt met de campagne boeren aan het praten te krijgen over hun problemen: "Boeren en tuinders zijn echt doeners. Die willen graag aan het werk zijn. Die praten graag over technische cijfers. Maar als je gaat praten over 'hoe gaat het nu echt met jou?' en ga je een spade dieper, zijn boeren toch wel redelijk gesloten. Taboer is ook gericht om het taboe te doorbreken, zodat mensen wel de telefoon pakken. Of dat mensen in de nabijheid van deze mensen de telefoon pakken." Volgens Visscher helpt praten altijd: "Als je stoom af kunt blazen, is dat altijd wel goed."
Volgens Visscher moet Taboer er ook voor zorgen dat er een goed vangnet komt: "Het vangnet van huisartsen, dominees. Alles wat er mee te maken heeft. Erfbetreders die van alles om zich heen zien. Het gaat er om dat we met zijn allen dat gesprek aangaan met elkaar." Vrijwilligers aan de telefoon zullen volgens Visscher ook goed in kunnen schatten of iemand professionele hulp nodig heeft.

Helpt de winst van BBB?

De verkiezingswinst van BBB heeft misschien wel een positief effect op sommigen: "De verkiezingsuitslag kan er best toe leiden dat er lucht komt. We moeten uiteindelijk nog zien wat er echt gaat veranderen. En ik hoop echt dat boeren weer perspectief gaan zien straks. Maar het is nog steeds nodig dat we de campagne richten op de mensen die het heel zwaar hebben."