Rivierengebied

Meer plantaardige vervangers: spare-erwt in plaats van sparerib

Product-technoloog Manouk Wolbert.
Product-technoloog Manouk Wolbert. © Omroep Gelderland
OCHTEN - De afgelopen vijf jaar zijn er veertig Gelderse bedrijven bij gekomen die zich bezighouden met de 'groene' eiwittransitie volgens eiwitcommissaris Jeroen Willemsen. Hij ziet het als 'plantificering'. Ook een bedrijf in Ochten heeft de productiecapaciteit van plantaardige producten meer dan verdubbeld.
Kijk hieronder hoe het bedrijf in de Neder-Betuwe waar, Jeroen Willemsen de medeoprichter van is, meer producten maakt. Zo is er een sparerib zonder ribben, de veganistische 'spare-erwt'.
Toename vleesvervangers ook in Ochten
Het plantaardige product wordt nog vaak weggezet als nepkip of nepsparerib, om zo ook de vleeseter te bereiken die af en toe géén vlees wil eten. Volgens de producenten in Ochten is het bedrijf ook bezig met het verminderen van zout bij de vegan-producten. In de basis zitten er al beperkt zout in de vegan-stukken, maar met een marinade kan dit soms anders zijn. In dertien jaar tijd zijn ze bij dit bedrijf van één naar acht vegan producten gegaan.

Geen sparerib maar erwt

In de vegan 'nep' stukken vlees zit soja en worden naast water ook kipkruiden toegevoegd. De vegan-rib van erwt bestaat voornamelijk uit gele erwt en water. Beide ingrediënten komen dan weer uit Europa. "Voordeel van de vegan-ribben is dat er natuurlijk géén botjes in zitten", vertelt Manouk Wolbert, product-technoloog bij de fabriek in Ochten. Hoe het precies wordt gemaakt, blijft geheim. Omroep Gelderland is niet welkom bij het productieproces, omdat het bedrijf niks wil prijs geven van het recept en de wijze waarop ze de 'nep' vleesstructuur maken.

Meer productie, lagere prijs?

Het bedrijf produceert in Gelderland en levert wereldwijd. Product-technoloog Wolbert hoopt dat door de verhoging van de productiecapaciteit de prijs voor een stuk vegan kan zakken. "We hopen dat we hierdoor ook goedkopere producten kunnen aanbieden en dat het beschikbaar is voor meer mensen."
Wat is de toekomst? Volgens Wolbert gaat de industrie meer specialiseren op plantaardige stukken in plaats van voorgevormde burgers en stukjes. Wanneer dit in het schap ligt, is nog afwachten. Naast de vraag naar meer ongesneden plantaardige producten groeit de vraag naar ‘Clean Label’ producten. Dat zijn plantaardige stukken met zo min mogelijk toevoegingen en producten met een goede nutritionele waarde, denk aan voldoende eiwit en vezels.
Meer Gelderse bedrijven ontwikkelen plantaardige producten waarmee ze soms proberen in de buurt van het dierlijke eiwit te komen. Er worden straks dus meer plantaardige vervangers gemaakt om zo de markt voor vegan, flexitariërs en vegetariërs te bedienen.
Willemsen: "De gemiddelde consumptie van vlees is in de categorie 7- tot 69-jarigen de afgelopen jaren met 18 procent gedaald." Volgens hem is het grootste deel flex-vegetariër en kiest deze groep voor zo nu en dan geen vlees.

Meer eiwitboeren?

Willemsen vindt dat het nog beter kan. Hij geeft aan dat we nog meer kunnen verbinden met de boer. "Daarmee bedoel ik de consumptie en de productie. Nog meer de verbinding maken met de vraag: waar komt mijn voedsel dan vandaan? Kortom, welke boer haalt de lupine, soja van de akker." Hij verwacht dat er meer akkerbouwers komen: "Ja, meer eiwitboeren."