Rivierengebied

Schildpad en kippen gedumpt: 'Laffe daad'

Een van de gedumpte en kaalgepikte kippen.
Een van de gedumpte en kaalgepikte kippen. © Dierenambulance Nederrijn.
ELST - Bij de Dierenambulance Nederrijn snappen ze er helemaal niks van. Afgelopen weekend werd een gedumpte schildpad gevonden bij een studentenflat in Wageningen en werden er ook zeker zes gedumpte kippen gevonden in een kleine doos bij een huis in Elst. "We willen de voormalige eigenaar bedanken voor deze laffe daad. Hopelijk ben je trots op jezelf."
De gedumpte kippen werden gevonden in een doos, tegen een huis aan. Het doosje was zo'n 60 centimeter en daarin zaten zeker zes kippen, mogelijk nog een zevende. "Zoveel kippen in een doos kan niet", vertelt Wilma van den Boogert van de Dierenambulance Nederrijn. "De kippen waren blij dat ze het daglicht zagen en vlogen vervolgens weg. Eén van de kippen was ook behoorlijk kaalgepikt door de andere kippen."
De ontsnapte kippen werden vervolgens deels weer gevangen door medewerkers van de dierenambulance, maar twee van de dieren verstopten zich in de braamstruiken. "Het is echt de rimboe daar. Mijn handen en benen zijn kapot, ik heb op mijn buik tussen de bramen gelegen. We zijn zeker 1,5 uur bezig geweest om de kippen te vangen, maar dat is niet gelukt", vertelt Van den Boogert. "We gaan het later nog wel een keer proberen als ze 'op stok' gaan."
Op Facebook schrijft de Dierenambulance dat ze woedend is op de voormalig eigenaar van de kippen. "We willen diegene bedanken voor deze laffe daad. Hopelijk ben je trots op jezelf. Als de twee kippen niet snel worden gevangen, zijn ze ten dode opgeschreven. Hetzij door te weinig voer of doordat ze een prooi van de vos zullen worden."
De kippen zijn inmiddels opgevangen bij een boer, daar kunnen ze loslopen.

Schildpad leeft niet in het wild

Daarnaast werd dit weekend ook nog een schildpad uit een vijver gevist in Wageningen. "Bij studentenflats, dus waarschijnlijk door studenten gedumpt." Schildpadden kunnen niet overleven in onze natuur en daarnaast lijdt onze eigen fauna onder de in de natuur levende schildpad, vertelt Wilma van den Boogert. "Ze eten ook de larven op van dieren uit onze natuur."
Het is de tweede schildpad in korte tijd, die naar de Dierenambulance Nederrijn is gebracht. "Laatst hadden we er ook al één uit Zevenaar. Dat is een klein schildpadje, maar wel een die uiteindelijk kan bijten. Die wil je niet in de natuur hebben."
Het blijft niet bij deze gedumpte exemplaren, voorspelt Van den Boogert. "Er wordt wat gedumpt in de natuur. Normaal krijgen we zo'n 25 tot 30 schildpadden per jaar."
De schildpadden zorgen ook nog voor een praktisch probleem. "Er is maar één opvang en die is helemaal in Friesland. Dus daar moeten we ze ook elke keer heen brengen."