Achterhoek / Arnhem en omstreken

Alles wordt duurder, maar tanken niet

De prijzen aan de pomp dalen.
De prijzen aan de pomp dalen. © ANP
DE HEURNE - Alles wordt duurder, maar de brandstofprijzen gaan juist omlaag. Fijn natuurlijk, maar hoe kan dat?

1. Waarom zijn de brandstofprijzen niet óók gestegen?

Sinds 5 december is er een boycot op Russische benzine en sinds 5 februari is ook de import van Russische diesel en kerosine verboden. De verwachting was dat hierdoor de brandstofprijzen flink zouden stijgen, maar het tegendeel is waar.
De leveranciers van olie hadden best wel even de tijd om over te stappen op brandstof uit andere landen. "Deze overgang is beter gegaan dan verwacht en er is hierdoor voldoende voorraad", vertelt Gerrit Heinen van tankstation Heinen in De Heurne. Ook is de waarde van de euro de laatste tijd gestegen ten opzichte van de dollar. "Dit is gunstig omdat de waarde van benzine en diesel erg afhankelijk is van de prijs van ruwe olie", vertelt Paul van Selms van United Consumers. "De prijs van deze ruwe olie wordt doorgaans berekend in dollars.

2. Hoe zit het met de accijnsverlaging?

De lage brandstofprijs hebben we voor een groot deel te danken aan de accijnsverlaging op benzine, diesel en LPG die is ingegaan op 1 april 2022. Deze accijnsverlaging werd destijds ingevoerd om mensen tegemoet te komen met de stijgende energieprijzen. Zonder deze verlaging zou je al snel weer rond de 2 euro betalen voor benzine. Deze verlaging geldt tot en met 30 juni van dit jaar. Hierna wordt de accijnsverlaging weer afgebouwd en zal de prijs dus weer stijgen.

3. Waar kun je het goedkoopste tanken in Gelderland?

Je bent het goedkoopste uit bij tankstation Firezone in Doetinchem. Bij dit onbemande tankstation ben je 1,61 euro kwijt voor Euro 95 en 1,47 euro voor Diesel. Volgens pomphouder Heinen gaat de brandstofprijs de komende tijd nog verder zakken.

4. Wordt de benzine voorlopig dus niet duurder?

Voorlopig hoeven we ons nog geen zorgen te maken over een prijsstijging. "De voorraden in Nederland zijn goed waardoor de prijs redelijk stabiel kan blijven", vertelt Paul van Selms. Hij verwacht echter ook niet dat de prijs nog veel verder zal dalen. We kunnen de komende tijd dus redelijk stabiele prijzen verwachten. Vanaf 1 juli gaan de prijzen wel weer omhoog, omdat de accijnsverlaging vanaf dan afgebouwd wordt.

5. Loont het nog om in Duitsland te tanken?

"Op het moment zijn de prijzen in Duitsland erg hoog", vertelt Van Selms. De Duitse regering stopte de accijnsverlaging al op 1 september vorig jaar. Dit zorgde voor een aanzienlijke vermindering van het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland. Gerrit zit met zijn tankstation in De Heurne dicht bij de Duitse grens. Veel Duitsers komen op het moment dan ook bij hem tanken.
Hij vreest dat deze klanten niet blijven zodra de accijns weer omhoog gaat, en de prijzen in Nederland weer hoger zullen liggen dan in Duitsland. "Het is een constante concurrentie hier." Momenteel kun je dus beter gewoon in Nederland tanken in plaats van de extra kilometers over de grens te rijden.