Achterhoek

Provincie wil weg veiliger maken, maar plan stuit op storm van kritiek

Volgens inwoners en boeren is een landbouwafrit gevaarlijk.
Volgens inwoners en boeren is een landbouwafrit gevaarlijk. © Omroep Gelderland
GEESTEREN - De provincie Gelderland wil de N825 ofwel de Nettelhorsterweg bij Borculo veiliger maken. Maar boeren, burgers en de gemeente Berkelland vinden dat de plannen die de provincie presenteert de weg helemaal niet veiliger maken. Er zijn in totaal 66 zienswijzen ingediend. Zij roepen het nieuwe provinciebestuur op om de plannen aan te passen.
Als je vaker door de Achterhoek rijdt, dan is de kans groot dat je weleens op de Nettelhorsterweg (N825) gereden hebt. De weg is een belangrijke verbindingsweg tussen de Twenteroute (N18) en de snelweg A1. Het verkeer is de afgelopen jaren enorm toegenomen en de voorspelling is dat er nog meer verkeer over de weg zal gaan. De provincie Gelderland wil de weg daarom veiliger maken. In twee fases wordt de weg aangepakt.
Tal van inwoners komen echter in opstand tegen de plannen van de provincie. Er moeten een landbouwpasseerhavens en een landbouwafrit komen bij het dorp Geesteren. De passeerhavens zijn rijstroken langs de weg, waar een landbouwvoertuig met circa 25 kilometer per uur overheen kan rijden. "Dat geeft achterliggend verkeer de gelegenheid om het landbouwvoertuig veilig te passeren", aldus de provincie.

'Je creëert onveilige situaties'

Maar volgens Geesteren is dat juist onveiliger. De landbouwvoertuigen moeten - als het aan de provincie ligt - via een nieuw te bouwen afrit de N825 verlaten en daarna via een parallelweg hun weg vervolgen. Even verderop kunnen ze dan weer invoegen.
"Wat de provincie weigert te zien, is dat de landbouwvoertuigen hierdoor op smalle boerenweggetjes moeten rijden", zegt Jolande Luimes van Geesterens Belang. "De trekkers komen uit op de Oude Diepenheimseweg en hier fietsen heel veel mensen", legt ze uit. "Dit is de schoolroute voor heel veel kinderen, hier fietsen veel toeristen, maar je komt via deze weg ook uit bij de sportvereniging, de scouting en de begraafplaats. Je creëert dus onveilige situaties."
Agrariër Gerjan Breukers is het met haar eens. In een trekker laat hij zien dat je weinig overzicht hebt. "In zo'n groot voertuig moet je extra goed opletten. In de spits is het hier nu al heel erg druk met fietsers en dat maakt het onoverzichtelijk en onveilig."
Breukers is van LTO en spreekt namens tal van boeren. Gerjan neemt ons mee in de trekker en samen met Jolanda laat hij zien dat de provincie een ander besluit moet nemen. Kijk hieronder naar een reportage.
Geesteren is tegen landbouwafrit

Gemeente eens met inwoners

Niet alleen boeren en burgers willen dat er een streep door de plannen wordt gezet. Ook de gemeente Berkelland is het niet eens met de plannen. De gemeenteraad heeft eerder dit jaar besloten dat de gemeente een zienswijze moet indienen en dat is inmiddels gebeurd..
Berkelland vindt dat de provincie niet duidelijk kan maken waarom er geen landbouwvoertuigen over de Nettelhorsterweg kunnen rijden. Een afrit maakt de situatie op de Oude Diepenheimseweg onveiliger. Het is precies wat ook de boeren en burgers willen: "Laat de trekkers over de Nettelhorsterweg rijden, dat is voor iedereen veiliger", zegt boer Breukers.

Provincie: maatregelen maken het juist veiliger

De provincie Gelderland ziet het anders en vindt dat door deze maatregelen de weg veiliger wordt: "Met deze maatregelen veranderen we de inrichting van deze weg. Zodat de inrichting van de weg bijdraagt aan een verkeersveiliger gedrag van de verkeersdeelnemers. Want verkeer is en blijft mensenwerk", aldus Helga Witjes, gedeputeerde Mobiliteit.
De provincie Gelderland neemt op zijn vroegst volgende maand een definitief besluit. De inwoners hebben de hoop gevestigd op het nieuwe provinciale bestuur. Zij mogen namelijk dat definitieve besluit nemen.