Arnhem en omstreken

Het is lente! Maar we krijgen vooral regen

Paraplu in wind en regen
Paraplu in wind en regen © ANP
ARNHEM - De astronomische lente begint deze maandag, maar daar gaat het weer zich niet aan houden. Het wordt een week waarin het vooral herfstachtig is.
De astronomische lente begint maandagavond om 22.24 uur precies. Dan zou je verwachten, of op zijn minst hopen, dat het weer ook lenteachtig gaat worden. Maar niets is minder waar. De eerste echte lenteweek van 2023 wordt er één met regen en wind.
Van die lente is vandaag dus nog niets te merken, vertelt weerman Johnny Willemsen van Weerplaza: "Later vanochtend valt er wat lichte regen of motregen. Het is niet heel veel, maar je wordt wel nat als je geen paraplu meeneemt. Het wordt een graad of 9."
De rest van de week wordt het niet veel beter, aldus Willemsen: "De temperatuur gaat wel iets omhoog. Tot 14 graden. Het weerbeeld is deze week best wel wisselvallig. Soms regent het echt een tijd, soms is het meer een losse bui met af en toe een opklaring tussendoor. Maar echt mooi weer wordt het deze week niet."

Wind en regen

Het wordt dus allesbehalve lenteachtig weer deze week, vervolgt Willemsen: "Herfst inderdaad. Regelmatig veel regen en ook best wel veel wind. Woensdag en donderdag vooral." Maar zoals dat gaat bij een weerman, ziet hij ook aan dit weer een zonnig randje. "Als je 's Nachts als je in bed ligt, is het heel lekker weer." Maar dan moet je natuurlijk wel van het romantische geluid van tikkende regen op je ruit houden.

Raar jaar

Tot nu toe lijkt het weer zich niet veel aan te trekken van de kalender. Het jaar 2023 begon namelijk al direct met recordtemperaturen, 1 januari was het tot nu toe de warmste dag van het jaar met 16,9 graden in Eindhoven.
En dat nadat 2022 ook al zeer warm geëindigd was. Sterker nog, vorig jaar was het op één na warmste jaar ooit, sinds de temperaturen worden bijgehouden. Vorige week werd ook pas de eerste officiële storm sinds een jaar tijd gemeten.