Stedendriehoek

De Polen willen van alles weten van de armoede-aanpak uit Apeldoorn

Wethouder Sunita Biharie vraagt inwoners tips voor armoedebestrijding
Wethouder Sunita Biharie vraagt inwoners tips voor armoedebestrijding © Omroep Gelderland
APELDOORN - De gemeente Apeldoorn trekt 7 miljoen euro uit de portemonnee voor een aanvalsplan tegen armoede. Met een erop af-aanpak en het verbreden van regelingen kunnen 20.000 Apeldoorners extra worden ondersteund. “Dit is een plan voor en door inwoners.”
Het plan met 24 actiepunten ontstond door adviezen van inwoners. Samen met ambtenaren trok wethouder Sunita Biharie de buurten en wijken in. Aan een uitklaptafeltje voor een camperbusje knoopten ze het gesprek aan met inwoners. Ook gingen ze langs de deuren.
De directe benadering was nodig, vindt de wethouder. Vooral omdat veel mensen die leven in armoede zelf geen contact zoeken met de gemeente. “Die mensen hebben schaamte”, weet Biharie. “Er is ook werkende armoede. Dat zijn mensen die eerder wel konden rondkomen.”
“Daarnaast is soms de taal lastig. Dan weten mensen niet op welke regelingen ze allemaal recht hebben. Ook is een deel van de mensen het vertrouwen in de overheid kwijt.” Dat probeert Biharie te herstellen door persoonlijk aan te bellen.

Armoede-aanpakkers

Die directe aanpak blijft. Eén van de actiepunten is de inzet van armoede-aanpakkers. “Die staan heel dichtbij de mensen. Ze geven informatie en helpen bijvoorbeeld met formulieren invullen. Net zoals wij doen, halen de armoede-aanpakkers ook tips op zodat de gemeente daar mogelijk iets mee kan doen.”

Een greep uit de overige maatregelen:

• Het inkomen dat iemand maximaal mag hebben om gebruik te maken van minima-regelingen gaat van 120 procent naar 130 procent van de bijstandsnorm. Deze Apeldoorners krijgen bijvoorbeeld een Stadspas en een kidskaart. Deze uitbreiding geldt voor zo’n 2400 volwassenen en 400 kinderen.

• Apeldoorn gaat in 2023 een energietoeslag geven van 350 euro aan inwoners met een inkomen tussen 130 procent en 140 procent. Dit geldt voor 1630 huishoudens. Hiervoor is een wetswijziging nodig. Dit gebeurt naar verwachting in juli.

• De stad organiseert een lokale proef om samenwonen mogelijk te maken zonder de kostendelersnorm toe te passen. Dat betekent dat samenwonen mogelijk is zonder dat er op de uitkering wordt gekort. Dit moet ook gunstig uitpakken voor de huizenmarkt.

• Ondernemers met schulden worden geholpen met budgetbeheer.

• Kinderen uit gezinnen die dit nodig hebben krijgen een kinderkledingbon.

“We kunnen geen gouden bergen beloven, maar we doen wat we kunnen”, aldus Biharie. Ze zegt 600 inwoners te hebben gesproken. Daarnaast kreeg ze advies van het Nibud en sprak ze met experts.
Het actieplan geldt voor de komende twee jaar, waarbij jaarlijks 3,5 miljoen euro beschikbaar is. De plannen zijn nog niet definitief. De gemeenteraad moet nog goedkeuring geven. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende maand.

Europese interesse

Intussen is er in Europa al interesse gewekt in de Apeldoornse aanpak. “Polen heeft ons benaderd omdat ze er meer van willen weten”, zegt Biharie trots.
“De kunst is om iedereen te bereiken die recht heeft op ondersteuning. We willen nu acuut helpen. Maar we willen er ook voor zorgen dat in de toekomst meer mensen zelf kunnen rondkomen.”
De Loenense Priscilla Haagsma leeft in armoede. Bekijk hier wat de nieuwe plannen met haar doen:
Priscilla ontroerd door armoedeplannen Apeldoorn