Arnhem en omstreken

Brand in jongerencentrum geen verrassing: 'Het wordt niet altijd in de hand gehouden'

Buurtbewoners komen een kijkje nemen na de brand in het jongerencentrum
Buurtbewoners komen een kijkje nemen na de brand in het jongerencentrum © Omroep Gelderland
RENKUM - De grote brand die zaterdagnacht woedde in het jongerencentrum in de voormalige Albert Schweitzerschool in Renkum komt voor buurtbewoners niet als een verrassing. Zij ervaren al langere tijd overlast van een aantal jongeren die het centrum komen bezoeken.
Wessel en Aniek de Vries wonen tegenover het voormalig schoolgebouw. Ze merkten de brand pas op toen de brandweer al in de straat stond. "Ik hoorde de sirene en ik dacht die stopt voor ons huis", vertelt Aniek. "Toen ging ik op Google kijken en zag ik dat de melding van de brand bij de school vandaan kwam. Je schrikt dan wel even, maar ik zag ook dat de brand snel onder controle was."
Ondanks dat het stel tegenover het jongerencentrum woont, weten ze weinig van wat er zich binnen afspeelt. "We weten dat ze een gedeelte hebben voor de jongere kinderen in de basisschoolleeftijd en een lokaal voor de oudere kinderen", zegt Wessel. "Het lokaal dat in rook is opgegaan is van de kleinere kinderen. We hoorden net dat ze daar nog tekeningen hadden hangen, maar dat is allemaal verloren gegaan. Dat is wel zielig."

Overlast

Wessel en Aniek, maar ook andere buurtbewoners, ondervinden al langere tijd overlast van het jongerencentrum. "De buurtapp stond roodgloeiend vannacht", zegt Wessel. In die app zitten ook begeleiders vanuit het jongerencentrum. "Daar hebben we goed contact mee en zij proberen ook veel dingen op te lossen, maar dat neemt niet weg dat we toch overlast ervaren", aldus Aniek.
De overlast zit volgens buurtbewoners in meerdere dingen. "Het is vooral vuurwerk, ook nu nog", vertelt Aniek. "Ook afval dat in je tuin wordt gegooid en geluidsoverlast. Met oud en nieuw hebben ze nog vuurwerk op onze auto geplakt. Die auto is helaas overleden."
Het stel hoopt dat de gemeente de buurt meer betrekt bij het jongerencentrum. "Het is goed dat de jongeren een plek hebben waar ze naar toe kunnen en dat ze daar begeleid worden. Alleen voor ons is het wel vervelend dat het vlak voor je huis gebeurt en dat het niet altijd in de hand wordt gehouden."

'We doen het niet voor onszelf'

Maartje Kalkman is beheerder van het gebouw en baalt van de brandstichting bij het jongerencentrum. "We doen het niet voor onszelf, maar echt voor de jeugd", zegt Kalkman. "Dan is het toch jammer dat er brand wordt gesticht, wie het ook mogen zijn." Volgens Kalkman is één lokaal totaal verwoest en heeft een ander lokaal alleen wat waterschade. "Op dit moment is het sporenonderzoek van de politie nog bezig, dus we mogen nog niet naar binnen."
Het jongerencentrum lijkt, ondanks de brand, verder te kunnen in hetzelfde gebouw. "Ik hoop echt dat we deze week weer verder kunnen met ons programma. We hopen de activiteiten in een ander lokaal van het gebouw te kunnen voortzetten", zegt Kalkman. "Dat gaan we morgen bekijken."
Bekijk hieronder de beelden van de brand:
Politie onderzoekt grote brand in voormalige basisschool