Gelderland

Geen halsband voor honden? 'Wat een ongelofelijke onzin'

Wel of geen halsband voor honden?
Wel of geen halsband voor honden? © Lucy Porcaro
Je hond een halsband omdoen zou verleden tijd moeten zijn, stelt een dierenarts dit weekend bij Omroep Gelderland. Een tuigje zou de betere keuze zijn met minder kans op verwondingen. Maar daarmee is zeker niet elke hondenbezitter het eens. Daarom vragen we advies aan een expert.
"Stel je voor dat je als mens zelf een halsband omdoet en door iemand anders voortdurend gecorrigeerd wordt door kleine trekjes in je nek. Dat is niet fijn, toch? En toch is het iets dat hondeneigenaren nog veel en vaak doen." Tenminste, dat stelt dierenarts Roeland Wessels, die wijst op de gevoeligheid van een hondenhals. Een tuigje is in zijn ogen echt de betere optie.
Op Facebook is Ans het daarmee eens. "Mijn Smoky draagt al negen jaar een borsttuig. Het blijft goed zitten en ook leuk, hij stapt er zelf in als ik hem omdoe."

'Mooi verhaal'

Maar Breunisje ziet er juist geen heil in. "Okee, mooi verhaal en het zal misschien bij vele honden werken, maar niet bij alle. Onze chihuahua, best groot voor zijn ras, ontsnapt keer op keer uit zo'n tuigje, dus een gewone halsband was de enige optie."

'Voor mij gewoon een halsband'

Gerda meldt dat zij op puppycursus te horen kreeg dat een halsband zelfs beter zou zijn: "Bij de puppycursus raden ze zo'n tuigje juist af omdat de hond dan harder kan trekken. Voor mij dus gewoon de halsband."

Maar hoe zit het nou?

Een tuigje in plaats van een halsband is allerminst ideaal, meent hondentrainer Yvette van Veldhuijsen uit Wenum-Wiesel. "Een hond heeft in een tuigje meer bewegingsvrijheid en dat kan verrassingen opleveren voor voorbijgangers én de eigenaar. Een hond kan bovendien uit vrijwel elk tuigje ontsnappen. Met een halsband kan dat niet, al doen veel mensen de halsband te los omdat ze het anders zielig vinden. Maar als je tussen de nek en de band twee platte vingers kwijt kan, zit de band precies goed." Verwondingen aan de hals maakt de trainer eigenlijk nooit mee.

Bezwaar heeft de hondentrainer wel tegen een type jachtlijn dat sommige hondenscholen gebruiken. "De halsband zit dan vlak achter de oren en dan bestaat wel de kans om de hond te verwonden of zelfs te wurgen."

Maar hoe zit het dan met trekkende honden? "Een band of tuigje is daarbij het probleem niet", stelt Van Veldhuijsen. "Het gaat erom dat de baas en de hond hun tempo op elkaar afstemmen. Het is een wisselwerking, en dat valt aan te leren."

'Geen controle'

Gerrit noemt het pleidooi voor een tuigje zelfs "ongelofelijke onzin". Na 25 jaar waarin hij naar eigen zeggen ettelijke duizenden honden begeleidde, zag hij er nog nooit eentje met nekletsel. "Een tuig is maar goed voor één enkel ding. Trekken! Je hebt er totaal geen controle mee. De hond kan vrij rond z'n as draaien waardoor hij enkel meer opgewonden raakt." Schoenmaker blijf bij je leest, meent Gerrit. "Een dierenarts is duidelijk geen hondentrainer."