Rijk van Nijmegen

Pompekliniek vol nieuwsgierige bezoekers: kijk ook binnen

Zaterdag kon je binnenkijken bij de tbs-kliniek
Zaterdag kon je binnenkijken bij de tbs-kliniek © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De kans om een tbs-kliniek van binnen bekijken, krijg je niet vaak. Maar vandaag stelden tien forensisch psychiatrische centra en klinieken hun deuren open voor publiek. De Pompestichting in Nijmegen was met ruim 250 geïnteresseerden goed volgeboekt. “Ik had er iets heel anders van verwacht.”
Terwijl tbs’er Henk*) staat te bellen, mogen we even in zijn kamer kijken. In de ruimte past een slaapbank, kleine kledingkast, koelkastje en een TV. “Die apparatuur moeten ze zelf kopen of huren”, vertelt clustermanager patiëntenzorg Sharon Gaab. “De douche moeten ze delen.”

Zakcentje

Door te werken, kunnen de 140 inwonende tbs’ers een klein zakcentje verdienen. “Zo komen patiënten in hun werkritme. Op die manier worden ze voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij”, vertelt Gaab.
Bekijk hier hoe de Pompekliniek er van binnen uitziet:
Zo ziet een tbs-kliniek er van binnen uit
Ruimtes met apparatuur voor hout- en metaalbewerking staan gevuld met creaties. Insectenhotels, houten schaakstukken en kinderstoeltjes zijn te koop. Bezoekers mogen alleen geen cashgeld meenemen naar de kliniek. Ook telefoons en sierraden blijven thuis.

Trots op werk

Een strenge beveiligingscheck geldt voor de kliniek, een plek waar je normaal niet zomaar binnenkomt. “We willen mensen meer laten zien van het werk dat wij doen. En de trots waarmee we dat doen. Zo krijgen bezoekers hopelijk een ander beeld.”
Forensisch psychiatrische centra en klinieken, in de volksmond beter bekend als tbs-klinieken, komen vooral in het nieuws als een (oud-)tbs'er weer in de fout gaat of als een tbs'er ontsnapt.
Een tbs'er die in november vorig jaar ontsnapte uit de Pompekliniek stak zijn ex-vriendin neer, voordat hij weer werd opgepakt. Ook ontsnapte Sherwin W. in juni vorig jaar uit de Nijmeegse kliniek. In februari werd hij in Spanje opgepakt.
Dan wordt de beveiliging en tbs-behandeling weer ter discussie gesteld. “Dat is ingewikkeld”, meent Gaab. “Als er wat gebeurt, moet je je verantwoorden en gaat het vooral daarover. Terwijl dat zo’n klein stukje van ons werk is. We proberen incidenten natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen, en willen het meer hebben over wat er goed gaat.”

Veel sloten én respect

Nadat bezoekers in groepen zijn rondgeleid, reageren ze verrast: “Ik had er iets heel anders van verwacht. Ik wist niet dat mensen hier konden werken. En dat de kamers zoveel sloten zouden hebben”, zegt Angela uit Eerbeek die met haar dochter komt kijken.
Annemieke en Huub uit Nijmegen zijn vooral onder de indruk van het respect waarmee tbs’ers in de kliniek worden behandeld: “Hoe medewerkers met ze praten en omgaan”. De twee worden rondgeleid door een tbs’er. “Hij heeft veel te vertellen en hij kent ook iedereen. Dit was een mooie kans om hier eens naar binnen te gaan.”
*) Henks naam is gefingeerd. Vanwege privacy worden de echte namen van tbs’ers niet genoemd.