Arnhem en omstreken

Velpse Kees in nieuwe documentaire over uitvliegen met autisme

Kees Momma samen met zijn ouders.
Kees Momma samen met zijn ouders. © Videoland
VELP - De autistische Kees Momma uit Velp is vanaf zondag 2 april (Wereld Autisme Dag) te zien in de nieuwe documentaire 'Kees vliegt uit'. De docu op Videoland is het vervolg op de serie 'Het beste voor Kees' uit 2014 waarin de Velpenaar ook werd gevolgd bij RTL. De centrale vraag is: wat gebeurt er met Kees als zijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen?
De autistische Kees Momma (inmiddels 57 jaar) woont al zijn hele leven in de voor hem perfecte omgeving van zijn ouderlijk huis. Maar ook zijn ouders Willem (92) en Henriette (89), die hij zo hard nodig heeft, worden een dagje ouder en hebben niet het eeuwige leven, schrijft mediapartner Studio Rheden.
Ooit zal de bekende Velpse autist dus op eigen benen moeten staan. Wat gebeurt er met Kees wanneer zijn ouders de zorg voor hem niet meer kunnen dragen? Dat is te zien in de documentaire ‘Kees Vliegt Uit’ gemaakt door Monique Nolte.

Eigen ideale wereld

"Kees trekt zich het liefst terug in zijn ideale wereld, die hij in zijn hoofd gecreëerd heeft: een wereld waarin niemand zijn neus ophaalt, “hmm” of “doei” zegt, waar de winters koud zijn, de zomers koel, waar hij iedere dag met zijn modeltrein mooie reizen maakt en waar hij met uiterste precisie grachtenpanden natekent. Zijn ouders maken de voor hem bedreigende buitenwereld draaglijk. Maar nu zijn ouders steeds ouder worden en de eerste ouderdomsgebreken zich aandienen, voelt Kees dat de tijd is gekomen om uit te vliegen. Lukt het Kees om zonder de constante geruststelling van zijn ouders zijn weg te vinden in een wereld vol met prikkels en veranderingen?"

'Hoe maak je je los van elkaar?'

Monique Nolte wil met de nieuwe documentaire aandacht vragen voor ouders van kinderen met een beperking en hoe zij omgaan met zaken als uit huis gaan. "Hoe pak je de stap naar zelfstandigheid aan en hoe maak je je los van elkaar?” In aanloop naar de release van de nieuwe docu 'Kees Vliegt Uit', zal de oude docu 'Het Beste voor Kees' uit 2014 vanaf 26 maart ook te zien zijn bij Videoland.
Bekijk hieronder de trailer van Videoland.