Noord-Veluwe

Aangeslagen juwelier ruimt puin: 'Dit doet wel wat met me'

De schade is groot aan de voorkant van de juwelier in Vaassen
De schade is groot aan de voorkant van de juwelier in Vaassen © Omroep Gelderland
VAASSEN - Het is puin ruimen aan het begin van de middag bij juwelier en optiek Meiling in Vaassen. De brute snelkraak van de afgelopen nacht laat diepe sporen en een grote impact achter in het Veluwse dorp.
De grote gebroken ruit aan de voorkant van de winkel laat goed zien hoe groot de klap vannacht moet zijn geweest. Opticien en juwelier Jan en zijn dochter Marilène vegen de scherven van de vernielde vitrines in de winkel bij elkaar. Over wat er vannacht precies is gebeurd, willen ze niet veel kwijt. "Het doet wel wat met me", zegt Jan in de deuropening van zijn woning dat achter de winkel ligt. "Je weet altijd dat het kan gebeuren, maar je verwacht het niet."
Volgens de politie hebben de inbrekers veel geweld gebruikt om binnen te komen en om sieraden te pakken. Binnen in de zaak zijn meerdere vitrines kapotgeslagen. Na de snelkraak gingen de inbrekers er met een nog onbekende buit vandoor. Mogelijk zijn er meerdere voertuigen gebruikt waaronder een witte Mercedes, aldus de politie.

'We leven in een raar land'

Een oudere dame op een scootmobiel rijdt toevallig langs en stopt even voor de winkel als ze de grote gebroken ruit ziet. "Ik vind het verschrikkelijk", zegt ze. "We leven in een raar land. Dit zijn zo'n hardwerkende mensen en dan gebeurd dit."
Voor de rest willen ook buurtbewoners maar weinig kwijt over wat ze vannacht hebben meegekregen van de snelkraak. "Ik heb alles wat ik weet al tegen de politie vertelt", zegt een overbuurvrouw. Een andere overbuurvrouw die op het balkon staat, was vannacht niet thuis en heeft niks meegekregen van het harde geluid. "De buurvrouw van hiernaast is zelfs door alles heen geslapen", weet ze te vertellen.

Eerste inbraak

Het is de eerste inbraak in de juwelier in Vaassen, maar Jan vertelt dat hij in 1996 wel heeft meegemaakt dat zijn winkel werd overvallen. "Toen is er geprobeerd om met een auto naar binnen te rijden." De winkel was aan het begin van de middag nog gesloten. "Eerst de schade maar eens opruimen en dan zien wel weer verder", aldus de eigenaar.