Achterhoek

Einde iconische fabriek: laatste bezoekdag voelt als reünie

Bezoekers pakken een aandenken mee: steenfabriek De Vlijt gaat tegen de vlakte
Bezoekers pakken een aandenken mee: steenfabriek De Vlijt gaat tegen de vlakte © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Honderden geïnteresseerden grepen zaterdag hun kans voor een laatste bezoek aan steenfabriek de Vlijt in Winterswijk. De fabriek gaat volgende maand tegen de vlakte. Zaterdag was de laatste keer dat de fabriek open is gesteld voor bezoekers, en voor oud-medewerkers voelde dat als een reünie.
En enorme opkomst zaterdag maakt duidelijk dat hier een iconische en belangrijke werkgever en blikvanger van Winterswijk aan zijn einde komt. De fabriek staat al meer dan 115 jaar in Winterswijk en wisselde meerdere malen van eigenaar. Voor de laatste keer was dat nog maar vijf jaar geleden. Waar medewerkers voor vreesden werd waarheid; in 2021 besloot de koper de fabriek te sluiten, waardoor 30 arbeidsplaatsen verloren gingen.

Icoon voor Winterswijk

Harrie Ansink is een van de oud-werknemers voor wie het een weerzien met vele oud-collega's is. Hij werkte meer dan 40 jaar op de fabriek onder meer als heftruckchauffeur. Ook Bart Lucassen werkte 18 jaar als tasveldbaas. Hij beheerde de stenen die buiten stonden en vaak over de hele wereld verspreid werden. “Het is jammer, maar ook een bijzonder gevoel om hier vandaag iedereen te ontmoeten. Het voelt als een reünie, maar er gaat wel een icoon verloren.”
Hoewel de fabriek verdwijnt, hoefden bezoekers niet met lege handen naar huis. Zij konden zaterdag een baksteen meenemen naar huis met daarop de datum 1 juli 2022, de dag waarop de laatste productie uit de oven kwam.
Kijk hier naar de oud-medewerkers die de fabriek nog een laatste keer bezochten:
Oud-medewerkers bezoeken nog een laatste keer de steenfabriek in Winterswijk