Rijk van Nijmegen

Van zaaien tot oogsten, dit zijn de tips voor jouw eerste moestuin

Maart is een ideale maand om je eigen moestuin te beginnen.
Maart is een ideale maand om je eigen moestuin te beginnen. © ANP
NIJMEGEN - Tuinieren in je eigen moestuin, dat is lekker ontspannend én voordelig in deze dure tijden. Maart is de ideale maand om er eentje te beginnen. In je eigen volkstuin samen met anderen, of in je eigen tuin of op je balkon. Dit weekend kun je terecht op de moestuinbeurs in Beesd, maar we zetten hier ook wat tips voor je op een rij.

Het ideale plekje

Groenten houden van zon, dat is het in een notendop. Kies dus een mooie lichte plek, maar zorg ook voor wat schaduw. Kijk ook goed naar de bodem in je tuin. Is dat zand of klei? Of veen, wat er tussenin zit? Gebruik goede potgrond om zaadjes snel te laten ontkiemen. Maak bovendien een indeling in vakken, zodat niet alles door elkaar groeit.
Heb je een moestuin in potten, bijvoorbeeld op een balkon? Gebruik ook dan goede potgrond en gebruik wat extra vloeibare voeding.

Welke groenten kies je?

Je bent starter, dus hou het simpel! Wortel, sla, spinazie en courgette zijn niet veeleisend. In potten begin je wellicht met een frambozenplant, of anders met tomaten, pepers of kruiden. Je hoeft echt geen groene vingers te hebben om daar iets van te maken, het gaat allemaal redelijk vanzelf.

Zaaien

Het voorjaar is de tijd om te zaaien. Allereerst, de grond mag niet te koud of te vochtig zijn. Haal een hark door de grond en egaliseer de boel mooi. Zaai vervolgens niet te diep, want dan gaat het zaadje misschien rotten. Een goede vuistregel: zaai net zo diep als het zaadje lang is. Zaadje van 2 centimeter? Op 2 centimeter diepte dus.
Slaat de vorst toch nog toe? Gebruik dan een vliesdoek om de bodem te bedekken, of bijvoorbeeld stro. Dat kan net genoeg zijn om je oogst te redden.

Wanneer oogsten?

Als je eenmaal hebt gezaaid, je de moestuin liefdevol behandelt én het weer meezit, kun je ruwweg vanaf mei diverse groenten oogsten. Heb je fruit gezaaid? Dan is het pas in juni feest met de aardbeien, of augustus voor bijvoorbeeld frambozen of ander lekkers.

Tel uit je winst!

Dat heb je zelf in de hand, maar gratis is het natuurlijk niet. Een zakje zaadjes kost misschien een paar dubbeltjes, maar je oogst is later misschien wel een paar euro waard. Tel uit je winst! Wie een moestuintje heeft, is in de supermarkt naar verluidt 25 procent goedkoper uit. Dat scheelt toch!