Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Wildplassen loopt weer de spuigaten uit

We wildplassen weer als vanouds.
We wildplassen weer als vanouds. © RTV Connect
Wildplassen doen we na corona weer als vanouds. In 2022 zijn er landelijk 10.359 meer boetes uitgedeeld ten opzichte van het jaar ervoor. Van alle provincies steeg het aantal boetes in Gelderland het snelst.
In heel de provincie kregen vorig jaar 2380 wildplassers een boete, tegen 613 een jaar eerder. Arnhem en Nijmegen staan hoog in het overzicht van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Daar tegenover staat bijvoorbeeld Westervoort; daar werd vorig jaar maar één boete uitgedeeld.
Landelijk gezien werden er vorig jaar 16.480 wildplassers gepakt, waar dat er in 2021 nog maar 6121 waren. Zuid-Holland is lijstaanvoerder met 3079 boetes, maar de grootste stijger is dus Gelderland. In Zeeland hebben de mensen zich aardig in kunnen houden, want die provincie staat met 275 boetes onderaan het lijstje.
Na de laatste lockdown, vorig jaar januari, kon je eindelijk weer shoppen of het terras op. Het zorgde ervoor dat het aantal wildplassers toenam. Daarmee is het aantal weer bijna op het niveau van voor corona.

Top 3 Gelderland

1. Nijmegen deelde 956 boetes uit, dat bracht 143.175 euro op.

2. Arnhem deelde 586 boetes uit, dat bracht 87.150 euro op.

3. Apeldoorn deelde 162 boetes uit, dat bracht 24.300 euro op.

'Tegen een voordeur plassen'

Een van de Arnhemse handhavers gaf aan dat het vooral rond de weekenden een ramp is. "De gemeente zou dan eigenlijk van die bakken moeten plaatsen, net als op een dag als Koningsdag."
Hij vertelt verder dat het aantal windplassers in de nachtelijke uren toeneemt. "Om de zoveel steegjes zie je wel weer iemand staan." Ook al begrijpt hij dat de nood soms hoog is, hij vindt het ook heel vies. "Ik zag laatst iemand tegen een voordeur aan plassen, dat wil je niet."

Boete

Een keer in het wild een plasje plegen kost je tegenwoordig 150 euro, plus 9 euro administratiekosten. Het leverde de gemeenten vorig jaar bijna 2,5 miljoen euro op.
Kijk naar een reportage van mediapartner RTV Connect: