Achterhoek

Megawinst BBB: poppetje kijkt niet meer boos, vlaggen hangen recht

Het poppetje in het weiland van boer Giel kijkt niet meer boos, maar neutraal.
Het poppetje in het weiland van boer Giel kijkt niet meer boos, maar neutraal. © REGIO8
Na de gigantische verkiezingsoverwinning van BBB verdwijnen omgekeerde Nederlandse vlaggen en andere protestsymbolen langzaam uit het Achterhoekse straatbeeld. Boeren en andere critici op het overheidsbeleid reageren opgelucht op de uitslag, maar houden tegelijkertijd een slag om de arm.
Zowel Farmers Defence Force als de voorzitter van BBB riep na de verkiezingswinst op protestvlaggen recht te hangen. Weerboer Gerrit Vossers uit Silvolde, die ook op de kieslijst van BBB stond, gaf daar gelijk gehoor aan.
"Hij hing al veel te lang op de kop. Iedereen heeft er hoop op dat het voor de boeren en voor iedereen nu beter wordt." Hij merkt ook dat niet alle boeren in de Achterhoek zo positief zijn.
"Ze weten wel dat het hele moeilijke materie is. Als je gaat onderhandelen, kun je niet alles voor elkaar krijgen. De stikstof is wel de hoofdmoot en daar houden ze de poot wel in stijf bij de BBB. We hopen dat de vlag zo kan blijven hangen" zegt Vossers tegen mediapartner REGIO8.

Vlag staat voor problemen in heel Nederland

Ook Giel Dieker van vleesboerderij Dieker aan de Oude IJsselweg bij Terborg is blij met de resultaten van de BBB. "Het is fantastisch dat de BBB zo groots gewonnen heeft, maar er moeten wel resultaten komen", zegt hij.
Deze mening is ook af te lezen in de gezichtsuitdrukking van het boerenpoppetje op hun weiland. Deze keek de afgelopen jaren boos, maar heeft nu een neutrale gezichtsuitdrukking. De Nederlandse vlag weer recht hangen is nog een stap te ver voor Dieker. "De vlag staat niet alleen voor de problemen in de agrarische sector, maar voor problemen in héél Nederland. Dus om nu de vlag weer goed te hangen en te zeggen 'hiep hiep hoera' dat is nog te vroeg. Daarom haal ik hem weg."
Waar de vlaggen straks wel weer recht hangen, is langs de N18 en A18. Rutger van Lier uit Halle hing hier honderden protestvlaggen ondersteboven, maar de winst van de BBB op vrijdag geeft hem een extra zetje om de vlaggen weer om te draaien. "Ze staan schaakmat in Den Haag. Ze kunnen niet meer over links", aldus Van Lier, die in twee appgroepen zit met bijna vijfhonderd boeren uit de Achterhoek.
"Dus misschien stuur ik een berichtje in onze appgroepen of het niet een goed idee is om de vlaggen om te draaien. Als je een paar man bij elkaar hebt, hangen de vlaggen langs de N18 en A18 in een paar uur weer recht."
Bekijk de video over de protestvlaggen:
Boer Henk Oonk uit Vragender was een van de eerste boeren die besloot de protestvlag om te draaien. Hij deed dat donderdag al. "Wij vroegen hem wel gelijk of hij niet te vroeg aan het juichen was", aldus Van Lier. "Maar met de berichten van vandaag (vrijdag, red.), lijkt het helemaal goed te gaan. Het kabinet heeft over links geen meerderheid meer. De BBB is nu de grootste in álle provincies. Ze kunnen overal de leiding pakken in de formatie. Het signaal is zo overweldigend en massaal geweest vanuit de burger."

'Hoop dat poppetje weer gaat lachen'

Hoeveel protestvlaggen er in de Achterhoek blijven hangen, weet weerboer Vossers niet. "Er zijn er wat die twijfelen. Dat zou ik ook kunnen doen, maar ik zit zelf bij de BBB, dus wij steken het positief in."
De Silvoldse weerboer verwacht dat zo’n twintig tot dertig procent van de boeren de vlag ondersteboven laat hangen: "Ik hoop dat de stikstofdiscussie nu zo positief uitpakt dat ze aan het einde van het jaar overal op de goede manier hangen. Én dat het poppetje bij Dieker binnenkort ook weer gaat lachen!"
Deze vlaggen mogen weer recht gehangen worden.
Deze vlaggen mogen weer recht gehangen worden. © Giel Dieker
Blijdschap op het platteland.
Blijdschap op het platteland. © Henk Oonk