Arnhem en omstreken

Vijf tips voor jouw grote voorjaarsschoonmaak

Voor veel mensen is het weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak.
Voor veel mensen is het weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak. © ANP
We hebben een aantal mooie dagen voor de boeg in Gelderland. Het wordt dit weekend wel 16 graden en de vorst lijkt nu echt voorbij te zijn. Nu de lente voor de deur staat, is het voor veel mensen hoog tijd om te beginnen aan de voorjaarsschoonmaak. Wij geven je vijf tips om deze tot een succes te maken.
Tip 1: In onze provincie zijn best veel huizen met een schuur of garage, en daarvan maak je op op mooie dagen vast meer gebruik. Heb jij er eentje? Begin dan eens daar! Niet alleen je huis kan namelijk af en toe een grote schoonmaak gebruiken, ook een opgeruimde schuur en garage zorgen voor een goede start van de lente. Begin met het goed opruimen van je schuur of garage. Als je spullen een vaste plek geeft, zorgt dit voor een beter overzicht en staan ze niet in de weg. Daarna kun je het beste een bezem of borstel gebruiken om het grove vuil weg te halen. Een houten tuinhuis kun je het beste schoonmaken met een tuinslang en water.
Tip 2: Denk eens aan het schoonmaken van je wasmachine en droger. Normaal gesproken staan deze apparaten waarschijnlijk niet heel hoog op je schoonmaaklijstje. Toch is het belangrijk dat ze regelmatig schoongemaakt worden. Haal bij je droger regelmatig het pluis uit je filter. Als je dit niet doet, heb je kans dat er brand ontstaat. De wasmachine kun je het beste schoonmaken door met water en schoonmaakazijn even door de trommel te vegen. Om vet en een vieze geur te voorkomen, kun je de wasmachine schoonmaken door er een vaatwastablet in te doen en de machine te laten draaien op 90 graden.
Tip 3: Ook de oven en magnetron zijn apparaten die veel gebruikt worden, maar waarschijnlijk niet zo vaak schoongemaakt worden.Dit kun je makkelijk doen door in een emmer water en schoonmaakazijn te mengen en hiermee de binnenkant van de oven en magnetron schoon te maken. Het rooster van de oven kun je losmaken waardoor je nog beter bij het vuil kan.
Tip 4: Als je dan toch in de keuken bezig bent, neem dan gelijk de afzuigkap eens mee in de schoonmaak. Als je afzuigkap niet goed schoon is, heb je meer kans op brand, terwijl het schoonmaken zo gedaan is. Haal het rooster los en spuit dit in met een ontvettende spray zoals Dasty. Je kan testen of je afzuigkap goed werkt en schoon is, door er een keukenpapiertje tegenaan te houden. Wordt die vastgezogen aan de afzuigkap? Dan werkt alles goed.
Tip 5: Zorg voor de juiste schoonmaakmaterialen. Er is niet veel nodig voor een goede schoonmaak, maar het is wel handig om te weten welk product je waarvoor kunt gebruiken. Chloor ontsmet wel maar het maakt niet schoon en ontkalkt niet. Een sopje met soda maakt dan weer wel schoon en ontvet ook. Een scheut schoonmaakazijn zorgt ervoor dat het oppervlak ontkalkt. De meeste oppervlakken kun je gewoon schoonmaken met een scheutje allesreiniger, de naam zegt het al, het reinigt alles. Als je echt niets in huis hebt kom je met een drupje afwasmiddel en warm water ook al heel ver voor oppervlakken die niet erg vies zijn.
Hopelijk loop jij met deze tips straks weer fluitend door je huis. Laat de lente maar beginnen!